Vil ha bilfritt sentrum landet rundt

KRAGERØ (NRK) :Det er ikke bare i Oslo at Miljøpartiet De Grønne vil kaste bilene ut av sentrum.

Vil ha bilfrie gater

TRANGT I GATENE: Per Erik Schulze i Miljøpartiet De Grønne vil gjøre det lettere for syklister og gående i sentrum av Kragerø.

I Kragerø må bilister og syklister kjempe om plassen. Per-Erik Schulze i Miljøpartiet De Grønne møter flere utfordringer på sykkelturen gjennom de trange gatene:

– Det er ikke noe gøy å kjøre for biler her heller, det er litt nerver i helspenn, sier han.

Ikke bare i Oslo, men også i Trondheim, Stavanger, Fredrikstad og Drammen er diskusjonen om bilfrie sentrum nå i gang. Og på mindre steder som i Kragerø.

Vil legge til rette for mye trafikanter

– Det som er viktigst for oss er jo å legge bedre til rette for gående og syklende, sier Schulze.

Han er nyvalgt kommunestyrerepresentant for Miljøpartiet De Grønne. Partiet gjorde i høst et brakvalg og fikk inn 228 representanter i landets kommunestyrer. Dermed er også diskusjonen om bilfritt sentrum i gang landet rundt. Schulze mener Kragerø egner seg særdeles godt som bilfritt.

– Det er omtrent som et utendørs kjøpesenter. Masse detaljhandel. Og man ville jo ikke kjøre rundt med biler inne i et kjøpesenter, ikke sant?

– Men hva da med alle de som skal levere til butikkene her?

– Det er det jo en ordning på allerede. Lastebilene kommer og stopper på bestemte plasser også kjører de varene med traller fram til butikkene. Det har vi allerede god erfaring med, sier han.

– Koster ingenting

Ordfører Jone Blikra og varaordfører Charlotte Therkelsen Sætersdal i Kragerø

Ordfører Jone Blikra (Ap) og varaordfører Charlotte Therkelsen Sætersdal (Rødt).

Foto: Jannicke Møller Andersen / NRK

I den lille kystbyen er det allerede en ordning med bilfritt sentrum om sommeren. MDG ser først for seg å prøve ut ordningen med en utvidelse av den eksisterende ordningen der man holder sentrum avstengt for biler i langhelger om vinteren.

– Det koster jo ingenting. Det er jo bare å sette opp et skilt, sier han og får støtte fra samarbeidspartiene som styrer byen.

– Vi har det jo om sommeren og det fungerer veldig fint, sier varaordfører fra Rødt, Charlotte Therkelsen Sætersdal som legger vekt på at de må finne bedre parkeringsmuligheter.

– Dårlig løsning

Men ikke alle liker forslaget like godt. Siv Jensen har tidligere omtalt forslaget om bilfritt sentrum i Oslo som et «dårlig mareritt».

Thorleif Fluer Vikre

Thorleif Fluer Vikre (Frp)

Foto: Henning Tveito / NRK

– Det kan være aktuelt på visse tider av døgnet i sommersesongen, men som en helårsløsning tror jeg det er en dårlig løsning fordi det vil medføre mye omkjøring for å komme rundt til de sentrale delene av Kragerø sentrum, sier leder av Kragerø Frp, Thorleif Fluer Vikre.

– Folk var veldig skeptisk når man innførte bilfritt sentrum om sommeren også, sier varaordføreren og får støtte av ordfører Jone Blikra fra Arbeiderpartiet.

– Jeg er ikke fremmed for det. Vi må bare sikre at butikkene får kjørt fram varene sine, avslutter han.