NRK Meny
Normal

Mange stikker av fra viltulykker: – Dyr lider

Bare i Bamble har de nylig funnet 20 skadde eller døde dyr som er forlatt i veikanten.

Hjortepåkjørsel riksvei 30

MANGE PÅKJØRSLER: Høsten er også tiden da mange dyr ender sine liv i veikanten. Flere sjåfører stikker av.

Foto: Jøte Toftaker / NRK

Torstein Dahl i Viltnemnda i Bamble er overrasket og sjokkert over at stadig flere sjåfører kjører fra viltpåkjørsler uten å melde ifra.

Torstein Dahl, Viltnemda Bamble

Torstein Dahl i Viltnemnda Bamble er overrasket over hvor mange som stikker av etter å ha kjørt på et dyr.

Foto: Roald Marker / NRK

– I år er det altfor mange som bare kjører videre og lar viltet ligge igjen. Enten er dyret hardt skadd eller dødt, sier Dahl til NRK.

– Store mørketall

Bare i Bamble har de funnet 20 påkjørte eller døde dyr langs veikanten den siste tiden som ikke er meldt fra om.

– Flere av dyrene er funnet hardt skadd. Vi tror selvfølgelig at det er store mørketall når det gjelder de dyrene ingen ser eller ikke finner. Dyr ligger altså og lider før de dør av seg selv, sier Torstein Dahl.

– Hvorfor stikker folk av?

– Noen får panikk, mens andre ikke vet hva de skal gjøre. Vi har lenge håpet at viltpåkjørsler skal bli en større del av kjøreopplæringen.

Påkjørt elg på Skatval

Det er viktig å ringe viltnemnda eller politiet hvis du kjører på et dyr i trafikken.

Foto: Thor Åge Hansen

Ber folk si i ifra

Viltnemndlederen sier sjåfører aller først må sjekke at de selv ikke er skadd. Deretter må de se på viltet som er påkjørt.

– Meld fra til Viltnemnda eller politiet med en gang, sier Dahl.

 • Truga med å skyte politiet

  Politiet har arrestert ein mann på Akkerhaugen etter at han truga med å skyte politiet. Ingen er skadde i den væpna politiaksjonen. Politiet har beslaglagt eit våpen i huset der mannen blei arrestert. Mannen i 40-åra sit no arrestert i Skien.

 • Hykkerud spelar ikkje i kveld

  Handballspelar Joakim Hykkerud frå Notodden får ikkje spela kveldens EM-kamp mot Serbia. Hykkerud kom inn på laget da Espen Lie Hansen måtte stå over oppgjeret mot Austerrike på grunn av sjukdom. Nå er Lie Hansen attende i troppen, ifølgje NTB.

  Joakim Hykkerud
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
 • Kripos til Vrådal

  Lensmannen i Kviteseid får i dag hjelp frå Kripos i arbeidet med å finne personane som har drive ein cannabisplantasje i Vrådal. Det var i førre veke politiet fann fleire hundre cannabisplanter i eit tomt industribygg.

 • 45 husstandar utan straum

  Torsdag morgon har dei fleste kundar fått att straumen etter uvêret. Det står att mykje feilrettingsarbeid, og Skagerak Nett held oppe full beredskap. Klokka 09.30 i dag var 45 husstandar i Porsgrunn og Skien utan straum.