NRK Meny
Normal

Kjemper for Bø-dialekten

BØ (NRK): «Det er ikkje berre berre» å holde på den lokale dialekten i Bø. Det må det gjøres noe med mener Bø Mållag.

Kjemper for dialekta i Bø

SKULESEKK, IKKE SKOLESEKK: – Skolesekken er med på tur, men i Bø blir den kalt for skulesekk, forteller Sverre Ims. Her står han sammen med mamma Margit Ims, leder i Bø Mållag.

Foto: Rebekka Røed / NRK

Bø-dialekten har vært truet i flere år mener Bø Mållag. Sammen med Bø Kulturnettverk skal de nå samarbeide om å få dialekten tilbake til bygda.

– Vi kan ikke miste den fine språkkulturen vi har her i Bø, forteller leder i Bø Mållag Margit Ims.

Inspirasjon fra Hallingdal

Margit Ims Bø Mållag

Leder i Bø Mållag, Margit Ims, håper på positivt svar fra kommunen.

Foto: Rebekka Røed / NRK

Prosjektet «Hått i halling» i Hallingdal har vært en stor inspirasjonskilde for mållaget i Bø. Med forskjellige aktiviteter håper mållaget å nå den yngre garde, med sitt dialektprosjekt.

– De har hatt mange av de samme utfordringene og dialekten er ganske lik. Vi har sett på flere av tiltakene de har gjort og vil herme litt etter dem, forteller Ims.

For å nå flere har de valgt å satse blant annet på nett, slik at de kan nå enda flere hvor som helst og når som helst, sier hun.

– Vi vil satse digitalt slik at både yngre og andre interesserte har mulighet til å finne dette enten det er på en pc, mobil eller nettbrett. Da er vi mer tilgjengelige med en gang.

Må holde på dialekten

Arne Torp

Tidligere språkforsker Arne Torp har et godt forhold til Bø-dialekten. Han håper prosjektet faller i smak blant beboerne i bygda.

Foto: NRK

Tidligere språkforsker Arne Torp, har god kjennskap til Bø-dialekten og har tidligere spådd at den kan viskes ut.

– Situasjonen i Bø er litt annerledes enn andre steder med dialekter i Norge. På grunn av mye flytting til og fra området, så har språket endret seg raskt.

Kan dette prosjektet løfte dialekten?

– Det er fint med et slikt tiltak, jeg vet ikke hvor mye det kommer til å hjelpe, men det vil jo vise seg, forteller Torp.

Trenger hjelp

I kommuneplanen slår Bø fast at de vil fremme dialektbruken og støtte det regionale språkmangfoldet. Tiltakene for prosjektet er i tråd med kommunens planer, mener Ims. Nå håper hun på et positivt svar fra kommunen.

– Vi håper på det beste, forteller leder i Bø Mållag, Margit Ims.

 • Ring direkte til 113-sentralen

  Sjukehuset Telemark oppmodar folk om å ringe direkte til 113-sentralen, dersom dei har symptom på hjerneslag. Alt for mange ringer legevakt eller fastlege, og tida som går tapt kan skape problem for behandlinga, seier overlege Håkon Tobro.

 • Framleis 240 utan straum

  Det er framleis 240 kundar i Skagerak Energi sitt område i Skien og Siljan som har feil på nettet. Selskapet reknar med at alle får straumen tilbake i løpet av dagen. I går brukte selskapet på det meste 120 mann i arbeidet med å rette feil.

 • Tiltalt for drapstrugsmål

  Ein 38 år gamal mann må møte i Aust-Telemark tingrett, tiltalt for drapstrugsmål mot ein tidlegare sambuar. Ein son var vitne til trugsmåla. Saka kjem opp i tingretten seinare i denne månaden.

 • Havradalen trekt frå marknaden

  Så langt er det ingen som vil betale taksten på nær 40 millionar kroner for eigedomen Havradalen på Hardangervidda. No blir eigedomen trekt frå marknaden, skriv Varden. Eigedomen på 70.000 mål ligg nordvest i Vinje mot grensa til Hordaland.