NRK Meny
Normal

Her kan det bli helt slutt på soning

FYRESDAL (NRK): Det er foreslått at skogsleiren i Fyresdal skal legges ned, og at man i stedet skal bygge ut fengslet i Evje. Meningsløst, hevder ordføreren i Fyresdal.

Skogsleiren i Fyresdal er foreslått nedlagt, og i stedet skal man bygge ut fengslet i Evje. Meningsløst hevder ordføreren i Fyresdal.

Det kan gå mot slutten for skogsleiren i Fyresdal. De 28 fangene som nå soner her, må kanskje flyttes til et større fengsel. Se video av soningsforholdene. FOTO: Anne Lognvik / NRK

Det er rundt 60 fengsler og fengselsavdelinger i Norge. I statsbudsjettet for 2016 foreslår regjeringa 100 millioner ekstra til vedlikehold og oppussing av fengsler, men samtidig er det foreslått å legge ned de fleste fengselsavdelingene med under 30 innsatte.

Morten Langeland

Morten Langeland er fengselsbetjent på skogsleiren i Fyresdal.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Fyresdal har et av disse fengslene. Nå er de 19 arbeidsplassene i fare.

En av dem som jobber i fengselet, er Morten Langeland. Han trives godt på jobben, der fangene får sone i fredelige omgivelser. (se video øverst i saken)

– Det som er spesielt her er at det er veldig fritt og åpent. Alt bygger på tillit med de innsatte som er her, sier Langeland.

Fyresdal skogsleir, soningsforhold

Soningsforholdene på Fyresdal skogsleir er noe utradisjonelle, men fangene blir overvåket, blant annet på denne skjermen.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Fredelige soningsforhold

Kleivgrend, som på folkemunne er bedre kjent som skogsleiren i Fyresdal, er en avdeling som hører til Arendal fengsel. Det er plass til 28 fanger der, forteller fengselsbetjent Morten Langeland.

Det er ikke bare innsatte med korte dommer som soner her, noen av dem som er på skogsleiren er på slutten av soningen i av en lang dom.

Skoleleiren i Fyresdal er et av 27 fengsler i Norge som står i fare for å bli lagt ned.

Tanken bak skogsleiren i Fyresdal var opprinnelig at hardt fysisk arbeid skulle forbedre sjelen og minske lysten til å gjøre noe galt neste gang. I dag er det et moderne fengsel som forbereder de innsatte på å komme ut igjen i samfunnet.

Langeland viser oss spisebrakken som både de innsatte og ansatte benytter seg av. Popmusikk fra P3 spilles på radioen, og Langeland forteller om de unike soningsforholdene.

I skogsleiren har de innsatte bygget seg en lavvo, og der koser både ansatte og innsatte seg.

– Det har blitt noen timer med røverhistorier her foran bålet, sier Langeland.

Ordføreren reagerer kraftig

Eirik Skjervagen

Ordfører i Fyresdal, Eirik Skjervagen (Ap) mener det er meningsløst å legge ned skogsleiren.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Det er 19 arbeidsplasser i skogsleiren, men Fyresdal-ordfører Erik Skjervagen mener at det ikke bare er tapet av arbeidsplasser som er argumentet for å ta vare på dette helt spesielle fengslet.

– Nå har vi lagt fram veldig gode argumenter for hvorfor vi skal beholde leieren, så dette må være regjeringens «kåthet» på at det kun er store enheter som er bra, sier Skjervagen.

Ordføreren mener soningsforholdene her er mer lønnsom enn på en stor institusjon.

– Små enheter kan fungere mye bedre enn store. Her koster det bare 300.000 kroner å sone i ett år, men på en lukket enhet koster det fort to til tre millioner kroner, sier han.

 • 71-åring kan bli ildsjel

  71 år gamle Ingar Clausen fra Porsgrunn kan få avisa Dagens hederspris. Han er en av fem nominerte. Clausen er initiativtaker til nettstedet spør-bestefar.no, der unge mennesker kan spørre om hva som helst. Prisen er på 25.000 kroner og deles ut i april.

  Ingar Clausen
  Foto: Lars Tore Endresen / NRK
 • Pågrep etterlyst mann

  Politiet pågrep lørdag ettermiddag en 23 år gammel mann fra Skien. Han var etterlyst for å ikke ha møtt opp til soning av en dom. Han er dømt for promillekjøring, og i tillegg skulle han sone en subsidiær straff for en ilagt bot.

 • Møster Haugen på 12

  Amund Møster Haugen fra Tinn endte på en 12. plass i herrenes sprint i Telemarkkjøring på Rjukan lørdag.

  Amund Møster Haugen
  Foto: Tom Ole Buaas / NRK
 • Bekkevold støtter forslag

  KrFs Geir Bekkevold støtter forslaget om ny jobb for Listhaug. – Å gi Sylvi Listhaug en ny statsrådpost er en mulig løsning, skriver han i en tekstmelding til NTB. Han understreker at han kun uttaler seg på vegne av seg selv og at dette ikke er drøftet i partiet.

  Geir Bekkevold
  Foto: Sven Håkon Kulbeck / NRK