NRK Meny
Normal

Kaller inn alt av streikende mannskap

El- og IT forbundet gir dispensasjon til å kalle inn mannskap, til tross for strømstreik.

Strømlinjer tunge av snø

ILLUSTRASJON: Strømlinjer tunge av snø skaper fremdeles problemer for mange strømkunder i Telemark.

Foto: Knut Knudsen Eigeland/NRK

– Vi håper flest mulig er klare til å stille på jobb nå, slik at vi får montører og ingeniører ut.

Det sier administrerende direktør i Kragerø Energi Geir Elsebutangen. Rundt 1200 husstander var mandag morgen uten strøm i Telemark og Vestfold. I Kragerø, der rundt fem prosent av befolkningen var uten strøm søndag kveld, manglet fremdeles 247 husstander strøm mandag morgen.

El og IT Forbundet har innvilget 20 dispensasjoner fra streikerammede energiselskaper i Buskerud og Telemark løpet av helgen, opplyser Rolf Vidar Bersås i forbundet.

På grunn av streiken i energisektoren, som har pågått siden slutten av september, må involverte energiselskaper søke om dispensasjon til å kalle inn streikende mannskap og rette opp i feil. Kragerø Energi fikk mandag morgen dispensasjon til å kalle inn alt av mannskap og leie ekstra arbeidskraft.

– Antall dispensasjoner er ganske omfattende på grunn av strømproblemene, sier Bersås. Han forklarer at hensynet til liv og helse gir grunnlag for å gi dispensasjoner.

Flere enkeltfeil

Geir Elsebutangen

Administrerende direktør i Kragerø Energi, Geir Elsebutangen, sier han er bekymret for situasjonen på grunn av pleietrengende og dyrevelferd.

Foto: Roald Marker

Store mengder snø er årsaken til at mange i Sør-Norge mistet strømmen i løpet av helgen. Verst rammet var Sørlandet, der 10.000 husstander var uten strøm på det meste. Mandag morgen manglet fremdeles 2711 husstander strøm i Agder.

Skagerak Nett satt beredskap lørdag, og sendte mandag morgen ut rundt 100 mann.

– Vi har forståelse for at dette er krevende for kundene, og gjør alt vi kan for å få koplet dem inn igjen. Både egne og innleide mannskaper har arbeidet hele helgen med gjenoppretting, under til dels meget krevende forhold, opplyser konserndirektør for Skagerak Nett Geir Kulås i en pressemelding

Geir Elsebutangen i Kragerø Energi sier arbeidet er tidkrevende fordi snøværet har ført til mange enkeltfeil.

– Det som er spesielt nå er at det først kom mye våt snø. Denne snøen frøs på linjene, og i kombinasjon med sterk vind har det ført til flere brudd og det vi kaller tvist på linjene, sier han.

I dialog med kommunen

Kragerø Energi er nå i dialog med Kragerø kommune.

– Vi har bedt de å vurdere å kalle trengende inn. Og de som har mulighet til det, bør ta kontakt med kommunen og få hjelp. Det blir raskt kaldt nå, sier han.

Mandag morgen viste temperaturmålinger fra Meteorologisk institutt at det var mellom fire og seks minusgrader i de rammede kommunene i Telemark.

På sine nettsider skriver Skagerak Energi at de oppfordrer alle som ser feil, som for eksempel trær som ligger på linjenettet eller ledninger på bakken, om å holde god avstand.