Sender to helikoptre og 100 mann ut i skogen

Fremdeles er over 2700 husstander i Aust-Agder uten strøm. Mannskaper har jobbet gjennom hele natta og nye arbeidslag er kalt ut.

Linjerydding etter snøfall i Vegårshei.

Klokken 07.30 er det fremdeles 2711 strømkunder i Aust-Agder som er uten strøm.

– Vi har hatt 50 mann som har jobbet ute og inne med å reparere feil. Men det oppstår stadig nye feil fordi trær faller over linjene og forårsaker strømbrudd, forteller kommunikasjonsdirektør Unni Farestveit til NRK.

unni farestveit

Kommunikasjonsdirektør Unni Farestveit i Agder Energi.

100 nye mann ut i terrenget

Det var natt til søndag at problemene for alvor eskalerte. Store menger snø kombinert med kraftig vind førte til at strømnettet flere steder ble slått ut. På det meste har 10.000 abonnenter i Aust-Agder vært uten strøm. Mandag morgen har flere kunder vært uten strøm i over ett døgn.

– Mandag morgen er det 100 nye mann som skal ut i områdene hvor det er problemer. I tillegg til nye mannskaper, sender vi to helikopter i lufta, forteller Farestveit.

Pilotene har i oppgave å bringe mannskaper ut til problemområder samt å inspisere strømlinjer på jakt etter brudd.

– Vi prioriterer å rette feil på linja som går fra Birkeland til Herefoss og videre til Grimstad. Der er det 700 kunder uten strøm.

Les også:

Kaller inn mannskaper fra Vest-Agder

En av kommunene i Aust-Agder som er hardest rammet, er Vegårshei med litt over 2000 innbyggere. Søndag kveld var omtrent alle husstander uten strøm. Mandag morgen er fremdeles over 400 husstander uten strøm.

I og med at været har stabilisert seg og det ikke har oppstått store problemer i Vest-Agder, overføres mannskaper til Aust-Agder.

Farestveit mener Agder Energi har rimelig god oversikt over hvor de største feilene er.

– Vi har kalt ut mannskaper fra Flekkefjord og Lyngdal som er klare for å jobbe i Aust-Agder.

Tok imot tilbud om nødovernatting

Flere innbyggere i Vegårshei har natt til mandag overnattet på omsorgssenteret i kommunen. Ordføreren satte krisestab søndag da flere husstander hadde vært uten strøm i nærmere ett døgn.

Kirsten Helen Myren

Kirsten Helen Myren, ordfører i Vegårshei kommune.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Hjemmesykepleien og vaktmestertjenesten kjørte fra hjem til hjem for å tilby ved, brøyting og nødovernatting på omsorgssenteret.

– Folk i Vegårshei er vant til strømbrudd og vedfyring. Men for å være på den sikre siden oppsøkt vi dem som trenger mest hjelp, sier ordfører Kirsten Helen Myren til NRK mandag morgen.

I tillegg til omfattende strømbrudd, har også mobilnettet vært nede. Det har skapt ekstra store utfordringer.

V i har benyttet analoge linjer og nødnett i tillegg til at vi har kjørt fra hus til hus. Vi har også oppfordret alle innbyggere til å ta kontakt med sine nærmeste, sier ordføreren.

10-tusen husstander i Aust-Agder mistet strømmen i snøværet i går.
I hele dag har det vært jobbet iherdig med å få strømmen tilbake.