NRK Meny
Normal

Hvor har disse øksene vært?

I 1912 forsvant disse øksene. Hundre år senere dukket de opp på peishylla til svigermoren til Per Oskar Strand.

Jernalder økser

Disse øksene ble meldt funnet 1912, men ikke levert inn før nå nylig.

Foto: Lars Hansen / NRK

Du har sikkert opplevde det du også; Ting som er borte lenge, dukker plutselig opp igjen. Men at det dukker opp over hundre år senere, hører til sjeldenhetene.

Les også:

Da Per Oskar Strand skulle rydde ut av våningshuset hvor svigermoren hadde bodd, bestemte han seg for å sjekke ut øksene som hadde vært liggende på peishylla i lengre tid.

På nettsiden Askeladden fant han ut at det i 1912 ble meldt om funn av jernøkser på gården han bodde på, men disse hadde blitt borte.

– Så jeg tok et bilde av de, og sendte det til fylkesarkeologen, og han kunne bekrefte at det var de som var blitt funnet helt tilbake i 1912. Jeg syns det var moro å bidra til litt historie og ikke minst ifra Bø, sier Strand.

Per Oskar Strand

Det Per Oskar Strand var Per Oskar Strand som fant og leverte inn øksene.

Foto: Privat

Høy verdi

Det var fylkesarkeolog Sindre Arnkværn som mottok bildene.

– Det er jo veldig moro å få inn slike kulturhistoriske gjenstander. De kan jo si mye om samfunnet på den tiden, og har høykulturhistorisk verdi. Det er spesielt morsomt å motta ting som man så tydelige ser hva er brukt til, sier Arnkværn.

Brukt i jordbruk

Sindre Arnkværn

Fylkesarkeolog Sindre Arnkværn var svært fornøyd med å få inn økseskaftene.

Foto: Lars Hansen / NRK

Han har kommet fram til at øksene det er snakk mest sannsynlig kommer fra yngre jernalder (550 – 1050 e.kr), eller mer spesifikt vikingtid (793 – 1050) og en mulig kile eller ev. omarbeidet middelalder øks, som ble brukt under arbeid på et jorde i Bø på gården Bergland.

– Øksene ble vanligvis brukt til hogging i forbindelse med rydding av land, slik at man kunne komme i gang med jordbruket, men det var også vanlig på den tiden at øksene ble brukt til våpen, sier Arnkværn.

Nå skal øksene inn til kulturhistorisk museum i Oslo, men hvor de har vært i perioden mellom 1912 og fram til de havna på peishylla forblir et mysterium.

Se TV-serien om arkeologisk funn her.

 • Powerhouse på vent

  Powerhouse-bygginga i Porsgrunn er utsett, skriv Varden. Bygginga av det elleve etasjar høge kontorbygget ved Frednesbrua skulle etter planen stå ferdig fyrste kvartal 2019. Nå blir det truleg forsinka med fleire månadar.

  Powerhouse i Porsgrunn
  Foto: R8
 • Dyrare søppel neste år

  Søppeldunken blir dyrare for nesten alle i Grenland frå nyttår. Den største auken kjem i Porsgrunn, skriv Varden. Anne Berit Steinseth i Grenland Renovasjon seier at det er kommunane som fastset prisane, og at dei vil variere frå år til år.

  Søppel, søppeldunker i Karasjok
  Foto: Dan Robert Larsen / NRK
 • Nytt akuttmottak på Notodden

  Sjukehuset på Notodden får eit nytt og betre akuttmottak. Frå midten av januar flyttar akuttmottaket til større lokale i fyrste etasje, noko som blir betre for både pasientar og tilsette, skriv sjukehuset i ei pressemelding.

  Sykehuset på Notodden
  Foto: Anne Lognvik / NRK
 • Ynskjer fleire søkarar frå Telemark

  46 eigarar av kulturminne i Telemark har søkt om nesten 11 millionar til saman frå Kulturminnefondet. Fondet har fått inn søknadar om 325 millionar kroner i heile landet. – Vi ynskjer oss fleire søkarar frå Telemark, seier direktør Simen Bjørgen.

  Simen Bjørgen
  Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK