NRK Meny
Normal

Hjelp til barnløse: – Kortest ventetid i landet

Barnløse par trenger ikke å bruke penger på private klinikker for å få hjelp, selv om sykehusene i Oslo har strammet inn reglene. Ved sykehuset i Porsgrunn kan eldre par komme raskt i gang med prøverørsbehandling.

Kvinne-egg

EMBRYO: Et befruktet egg har nettopp startet celledelingen.

Foto: Fertilitetsklinikken Porsgrunn

– Vi har kortest ventetid blant norske sykehus, sier Hans Ivar Hanevik, avdelingsleder ved Fertilitetsavdelingen Sør i Porsgrunn.

Ventetiden for å få utredning i Porsgrunn er 14 uker. Deretter får paret igangsatt behandling innen fire uker. Hanevik mener at de er et alternativ for folk i Oslo, som ikke får hjelp ved Ullevål eller Rikshospitalet.

– Det er 99 minutter fra Skøyen til oss, sier Hanevik.

Hans Ivar Hanevik, fertilitetsklinikken Porsgrunn

Hans Ivar Hanevik er avdelingsleder ved Fertilitetsavdelingen Sør i Porsgrunn

Foto: Susanne Flølo / NRK

Innstramming av regler

På grunn av stor pågang ved sykehusene i Oslo har tilbudet til barnløse par blitt strammet inn.

Det var i mars at Oslo universitetssykehus strammet inn reglene for hvem som kan få hjelp til prøverørsbehandlingen, IVF. Den øvre aldersgrensen ble senket fra 41,5 år til 38 år, samtidig som at par med barn fra tidligere ikke lenger kunne få hjelp.

Innstrammingen ved sykehusene har ført til økt etterspørsel hos de private klinikkene i Oslo og foreningen Ønskebarn frykter klasseforskjeller blant ufrivillig barnløse.

Hanevik mener pasientene ikke trenger å kjøpe private tjenester, men at de kan få hjelp i Porsgrunn.

– Vi kan ta imot flere som strever med å bli foreldre, sier Hanevik.

– God mulighet

At ventetiden nå nesten er borte i Porsgrunn, synes styreleder Lise Boeck Jakobsen i Ønskebarn at er positivt.

– Veldig bra at ventetiden er borte, for det er ikke lenge siden det var ventetid også i Porsgrunn, sier Jakobsen.

Lise Boeck Jakobsen

Lise Boeck Jakobsen i foreningen Ønskebarn.

Foto: NRK

Hun synes det er bra at folk som opplever å stå i kø ved Rikshospitalet kan få et tilbud i Porsgrunn, men poengterer at dette ikke er en mulighet for alle.

– Dette er en god mulighet for mange, men for noen så vil det fremdeles være vanskelig å bruke tilbudet fordi det er nesten to timers kjøring. Dette kan være utfordrende i forhold til folks jobbsituasjon, sier Jakobsen.

Kan få ett søsken

I fjor ble 370 kvinner gravide ved hjelp av Fertilitetsavdelingen Sør i Porsgrunn. Ved klinikken i Porsgrunn er aldersgrensen 39,5 år og de gir også hjelp til par som allerede har ett barn.

– Vi har satt en begrensning for par som har to felles barn eller flere. Disse vil ikke få hjelp hos oss, sier Hanevik.

 • Telemarkinger klare for sprint

  Mikael Gunnulfsen (bildet) fra IF Ørn er blant telemarkingene som stiller til sprint under sesongstarten på Beitostølen. Også Svein Halvor Dahl (IL Skarphedin), Ånund Lid Byggland og Torgeir Lid Byggland (begge Høydalsmo IL) deltar. Følg prologen her.

  Mikael Gunnulfsen
  Foto: Privat
 • Utsetter pensjonisttilværelsen

  Rådmann i Tinn kommune, Rune Lødøen, fortsetter i jobben fram til 1. april. Lødøen skulle etter planen gå av med pensjon ved nyttår, men ifølge RA fortsetter han i noen måneder fordi kommunen ikke har funnet en ny rådmann ennå.

 • Utforkjøring på E18

  To personer er kjørt til sykehus for sjekk etter en trafikkulykke på E18 i Porsgrunn ved 7-tiden lørdag morgen. Bilen kjørte av vegen ved avkjøringsrampen til Heistad. Politiet mistenker promillekjøring.

 • Vogntog sperret E134

  Tre utenlandske vogntog sperret trafikken på E134 ved Vinje kyrkje i natt. To av vogntogene hadde først stoppet opp i en motbakke. Det tredje vogntoget forsøkte å kjøre forbi, men satte seg fast i motgående. Politiet har beslaglagt sjåførens førerkort. Ett av de andre vogntogene har fått kjøreforbud fordi det mangler kjetting.