NRK Meny
Normal

Her er fiskernes «Hall of Fame»

KRAGERØ (NRK): På legevakten i Kragerø finnes en spesiell samling av fiskekroker. Alle er nemlig hentet ut av menneskekropper.

Leder på legevakta i Kragerø, Caja Gripsgård

WALL OF FAME: Caja Gripsgård viser frem den ene av tavlene på legevakten som er fylt med fiskekroker.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

Det er ikke alltid et kast med fiskesnøre går som planlagt, kan leder på legevakten i Kragerø, Caja Gripsgård, skrive under på.

Én tavle er full

– De er veldig flaue. Det er fryktelig flaut å få festet en krok som de ikke får ut igjen, sier Gripsgård, som også kan fortelle at dette er et klassisk sommerproblem.

– Det er nok vanligst å rote kroken inn på seg selv. Barn kan få den på andre iblant, men som regel greier folk å feste den på seg selv, sier hun.

I Kragerø kan det virke som om dette skjer oftere enn andre steder. På legevakten i byen har de nemlig en egen tavle der de henger opp kroker som legene har plukket ut av folk.

En tavle er allerede full, med over 100 kroker hengende. I et annet rom er en ny tavle i ferd med å fylles opp.

Tar med kroken hjem

– Det er for å huske alle som har vært her med fiskekroker. Vi fjerner mange hver sommer. Så det er gøy både for oss og de vi fjerner krokene på, sier Gripsgård.

Legevaktlederen forteller at det kunne vært flere kroker på veggen, men at noen er for små og går i stykker. Noen pasienter sendes også til sykehuset i Skien, fordi krokene som har satt seg fast i dem er for vanskelige å ta ut på legevakten.

– Og noen vi ha med seg kroken hjem, sier Gripsgård.

Hun tror ikke at også den nye tavla blir full i løpet av sommeren.

– Nei, men jeg tipper at vi får rundt 20 nye.

Fiskekroker som har sittet fast i mennesker

20 NYE I ÅR: Dersom det går som lederen for legevakten tror, kommer det 20 nye kroker på veggen i sommer.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

Som regel ikke farlig

Hun sier at det varierer hvor lang tid det tar å få ut en krok, avhengig av hvor den er på kroppen, men at det fort tar et kvarters tid. Normal prosedyre er at pasientene får litt lokalbedøvelse for å få presset kroken ut igjen, og som regel er det ikke nødvendig å sy.

– Det er ikke farlig at kroken henger der, men det spørs hvor på kroppen man får den. Om man treffer rundt øynene eller ved andre spesielle kroppsdeler, kan det være farlig, og da må vi sende pasientene videre. Men å få en fiskekrok i fingeren er i utgangspunktet ikke farlig, sier Gripsgård.

Om å få pasienter inn med kroker sittende fast, har hun dette å si:

– Det er gøy for oss, som får krokene på tavla, men ikke så gøy for dem.

 • Leter etter savnet pasient

  En kvinne på 88 år som er pasient på Vessia i Porsgrunn er savnet. Politiet er ikke sikker på hva hun hadde på seg da hun forsvant. Likevel ber politiet folk om å ringe 02800 dersom de ser kvinnen.

 • Anmeldt for scooterkjøring

  Politiet og Statens naturoppsyn har utført kontroll av motorferdsel i utmark i Vinje og Seljord denne helgen. 4 personer er anmeldt for å ha kjørt snøscooter uten løyve. Statens naturoppsyn har skrevet ut 3 gebyrer til snøscooterkjørere som har kjørt utenfor lovlige traseer i Vinje.

 • Fare for flere feil

  222 kunder er nå uten strøm i Vestfold og Grenland. De fleste av disse er knyttet til en kontrollert utkopling for å fjerne is fra ledningene vest for Farrisvannet i Larvik. Det skriver Skagerak i en pressemelding. Mange steder er det mye snø og is på ledninger og trær. Faren for nye feil gjør at selskapet gjennomfører kontrollerte utkoblinger. Mildværet og nedbøren som er ventet til uka øker faren for nye feilsituasjoner, ifølge Skagerak Nett. Derfor opprettholder derfor selskapet full beredskap. Se avbruddskart her.

  Mats Holmbakken, Skagerak Nett, driver feilretting i høyden.
  Foto: Geir Iskasen / Skagerak Nett