Hopp til innhold

Gjør suksess med blåskjellsmykker

Anette Skaugen Guldager lager smykker av blåskjell. For tre år siden var det bare å vasse ut i fjæra etter skjell. Siden den gang er blåskjellbestanden gått drastisk ned. Nå ber smykkedesigneren om hjelp via Facebook.

Anette Skaugen Guldager

BLÅSKJELL: I verkstedet ved bryggekanten lager Anette Skaugen Guldager håndlagde sølvsmykker med perlemor fra blåskjell.

Foto: Katrine Rohde Johannessen / NRK

De populære smykkene selges til hele Norge og i sommer stilles de også ut på Jomfruland.

– Det er håndlagde sølvsmykker hvor jeg henter ut perlemor fra blåskjell. Det er det som gjør mine smykker litt annerledes. Jeg synes innsiden av blåskjella er veldig variert og flott å jobbe med, sier Skaugen Guldager.

Anette Skaugen Guldager smykker

De populære sølvsmykkene blir solgt til hele landet. Det er også kommet bestillinger fra andre steder i Europa.

Foto: Katrine Rohde Johannessen / NRK

I verkstedet på Krabberødstrand i Bamble er det hektisk produksjon.

– Folk sier til meg at det må i hvert fall ikke være vanskelig å finne nok materialer, men det har det faktisk vist seg å være. De første årene var det bare å vasse ut og plukke det en ville ha av blåskjell. Nå må jeg leite skikkelig for å finne ferske skjell.

Ville skjell er finest

Anette Skaugen Guldager

Tilgangen på blåskjell er blitt dårligere de siste tre årene. Nå ber Anette Skaugen Guldager om å få skjellene når du er ferdig med dem.

Foto: Katrine Rohde Johannessen / NRK

Dermed har smykkedesigneren bedt om hjelp via Facebook.

«Jeg trenger dine tomme blåskjell til smykkeproduksjon! ... Jeg trenger 10 liter skjell og de har blitt vanskelige å finne de siste årene» skriver hun.

– Mange foreslår at jeg kan kontakte en restaurant, men jeg vil ikke det. De skjellene er så unge, like og egentlig kjedelige. Jeg vil ha dem som er funnet ville i fjæra, som det er litt variert alder og farge på. De er de fineste, sier Skaugen Guldager.

Helt fra barndommen har hun vært med mormor og mamma og lett etter skjell i fjæra. Det var der ideen kom.

– Kan man ikke lage noe ordentlig fint av dette, tenkte jeg, og det viste seg at det går bra det.

I tre år har hun brukt blåskjell i smykkene. Det har vært en lang prosess fra å finne ut om det i det hele tatt gikk an å lage hull i skjellene til å finne en teknikk og et design som fungerer.

Dramatisk nedgang

Blåskjellsmykker

Denne helgen reiser Anette Skaugen Guldager til Lillesand med blåskjellsmykkene.

Foto: Katrine Rohde Johannessen / NRK

– Jeg begynte på et veldig enkelt nivå. Så måtte jeg finne fram sølvkunnskapene som hadde ligget i dvale noen år, forteller hun.

På de tre årene har smykkedesigneren merket en dramatisk nedgang av blåskjell i fjæra. Hva det skyldes tør hun ikke spekulere i.

– Stillehavsøstersen har fått mye av skylda, men jeg har også hørt andre teorier som temperaturer eller algeforekomster, sier hun.

– I områdene hvor jeg har funnet mine skjell har det ikke vært noen økning av stillehavsøsters, så jeg kan ikke se at det er den som har overtatt.

Les også: Fant 100 000 stillehavsøsters i ei lita bukt

Til helga reiser hun og mannen til Lillesand for å delta på kunst- og håndverksmarkedet der.

– Så får vi se om damene i Lillesand vil pynte seg med blåskjell, sier Anette Skaugen Guldager.