NRK Meny
Normal

Gjør suksess med blåskjellsmykker

Anette Skaugen Guldager lager smykker av blåskjell. For tre år siden var det bare å vasse ut i fjæra etter skjell. Siden den gang er blåskjellbestanden gått drastisk ned. Nå ber smykkedesigneren om hjelp via Facebook.

Anette Skaugen Guldager

BLÅSKJELL: I verkstedet ved bryggekanten lager Anette Skaugen Guldager håndlagde sølvsmykker med perlemor fra blåskjell.

Foto: Katrine Rohde Johannessen / NRK

De populære smykkene selges til hele Norge og i sommer stilles de også ut på Jomfruland.

– Det er håndlagde sølvsmykker hvor jeg henter ut perlemor fra blåskjell. Det er det som gjør mine smykker litt annerledes. Jeg synes innsiden av blåskjella er veldig variert og flott å jobbe med, sier Skaugen Guldager.

Anette Skaugen Guldager smykker

De populære sølvsmykkene blir solgt til hele landet. Det er også kommet bestillinger fra andre steder i Europa.

Foto: Katrine Rohde Johannessen / NRK

I verkstedet på Krabberødstrand i Bamble er det hektisk produksjon.

– Folk sier til meg at det må i hvert fall ikke være vanskelig å finne nok materialer, men det har det faktisk vist seg å være. De første årene var det bare å vasse ut og plukke det en ville ha av blåskjell. Nå må jeg leite skikkelig for å finne ferske skjell.

Ville skjell er finest

Anette Skaugen Guldager

Tilgangen på blåskjell er blitt dårligere de siste tre årene. Nå ber Anette Skaugen Guldager om å få skjellene når du er ferdig med dem.

Foto: Katrine Rohde Johannessen / NRK

Dermed har smykkedesigneren bedt om hjelp via Facebook.

«Jeg trenger dine tomme blåskjell til smykkeproduksjon! ... Jeg trenger 10 liter skjell og de har blitt vanskelige å finne de siste årene» skriver hun.

– Mange foreslår at jeg kan kontakte en restaurant, men jeg vil ikke det. De skjellene er så unge, like og egentlig kjedelige. Jeg vil ha dem som er funnet ville i fjæra, som det er litt variert alder og farge på. De er de fineste, sier Skaugen Guldager.

Helt fra barndommen har hun vært med mormor og mamma og lett etter skjell i fjæra. Det var der ideen kom.

– Kan man ikke lage noe ordentlig fint av dette, tenkte jeg, og det viste seg at det går bra det.

I tre år har hun brukt blåskjell i smykkene. Det har vært en lang prosess fra å finne ut om det i det hele tatt gikk an å lage hull i skjellene til å finne en teknikk og et design som fungerer.

Dramatisk nedgang

Blåskjellsmykker

Denne helgen reiser Anette Skaugen Guldager til Lillesand med blåskjellsmykkene.

Foto: Katrine Rohde Johannessen / NRK

– Jeg begynte på et veldig enkelt nivå. Så måtte jeg finne fram sølvkunnskapene som hadde ligget i dvale noen år, forteller hun.

På de tre årene har smykkedesigneren merket en dramatisk nedgang av blåskjell i fjæra. Hva det skyldes tør hun ikke spekulere i.

– Stillehavsøstersen har fått mye av skylda, men jeg har også hørt andre teorier som temperaturer eller algeforekomster, sier hun.

– I områdene hvor jeg har funnet mine skjell har det ikke vært noen økning av stillehavsøsters, så jeg kan ikke se at det er den som har overtatt.

Les også: Fant 100 000 stillehavsøsters i ei lita bukt

Til helga reiser hun og mannen til Lillesand for å delta på kunst- og håndverksmarkedet der.

– Så får vi se om damene i Lillesand vil pynte seg med blåskjell, sier Anette Skaugen Guldager.

  • Knakk stolpe-slo hull i hustak

    Et vogntog fullasta med søppel fikk ved 3-tiden i natt sleng på hengeren, som deretter traff og knakk en telefonstolpe som slo hull i taket på en enebolig rett ved E134 i Høydalsmo. To minutter seinere kjørte en ny lastebil i grøfta på samme sted. –Veien var såpeglatt, sier politiet.

  • Politiet ber om tips etter overfall

    Politiet etterlyser tips etter overfallet på en 12 år gammel gutt på Kjørbekkhøgda i Skien i går kveld. 12-åringen ble kjørt til legevakta med smerter i brystet. Politiet skal i dag avhøre 12-åringen for å finne de som sparket og slo gutten.

  • Får tre millioner til forskning

    Overlege ved Sykehuset Telemark Håkon Tobro har fått tre millioner kroner til forskning på slagbehandling. Forskningsmidlene skal brukes over flere år, og målet er at de skal bidra til en bedre slagbehandling i distriktene.