Etter et foredrag på skolen om maritime problemer tenkte de fire jentene som nå driver Kragerø Miljø og Østers UB at de ville finne en god løsning på hvordan bruke stillehavsøstersen som okkuperer den norske kysten.
Etter mye jobb og undersøkelser står de nå med det første partiet ferdig saus, den er laget av stillehavsøsters fra Norge. I fremtiden har de lyst til å kunne klarere egne områder som kan bli brukt til produksjon.
Vil gjøre en forskjell
– Vi er jo miljøinteresserte, vi ville gjøre en forskjell og prøve noe helt nytt. Nå har vi sausen i handa og vi er veldig stolte over det vi har fått til, sier Sandra Abrahamsen som er daglig leder for ungdomsbedriften.
Sausen er norsk og lagd av innmaten til østersen, om alt går etter planen har ungdomsbedriften lyst til å utvide planene sine og også bruke skjellet. De vil kverne opp skjellet til pulver som kan bli solgt og brukt som gjødsel.
– Vi vil få brukt stillehavsøstersen til noe, i stedet for at den tar over for andre arter og strendene våre. Da vil vi heller gjøre den om til en ressurs, sier Sofie Løvstad
Uønsket i norske sjøområder
Stillehavsøstersen er en fremmed art for norsk natur, de sprer seg fort og har få naturlige fiender.
– Stillehavsøsters er absolutt uønsket i norske sjøområder, det er fordi vi vet veldig lite om hvilke effekter den har, hvilke sykdommer den kan føre med seg og hva som skjer med andre arter i økosystemet når den tar over, sier marinbiologen Haakon Braathu Haavrestad
Kragerø Miljø og østers er en ungdomsbedrift, når de fire jentene er ferdig på videregående er det en litt usikker fremtid for bedriften. Men jentene ser lyst på fremtiden og mener at deres saus kommer til å bli godt mottatt av befolkningen.
– Jeg tror det kommer på markedet uansett, om det er disse jentene eller andre konkurrenter får tiden vise, men nå viser vi at dette er mulig å gjøre i Norge, sier Hege Lier som er lærer for jentene.