NRK Meny
Normal

Gjør et miljøproblem om til en ressurs

KRAGERØ (NRK): Kragerø Miljø og Østers UB lager saus av den problemfylte stillehavsøstersen som tar over norskekysten.

Stillehavsøsters

VOKSER RASKT: Stillehavsøsters sprer seg fort på norskekysten.

Etter et foredrag på skolen om maritime problemer tenkte de fire jentene som nå driver Kragerø Miljø og Østers UB at de ville finne en god løsning på hvordan bruke stillehavsøstersen som okkuperer den norske kysten.

Etter mye jobb og undersøkelser står de nå med det første partiet ferdig saus, den er laget av stillehavsøsters fra Norge. I fremtiden har de lyst til å kunne klarere egne områder som kan bli brukt til produksjon.

Lager saus av stillehavsøsters

Fra venstre: Victoria Eskilt, Sofie Løvstad, Silje Nesland, Sandra Abrahamsen. Ungdomsbedriften dro til Stavanger for å produsere det første partiet med østerssaus.

Vil gjøre en forskjell

– Vi er jo miljøinteresserte, vi ville gjøre en forskjell og prøve noe helt nytt. Nå har vi sausen i handa og vi er veldig stolte over det vi har fått til, sier Sandra Abrahamsen som er daglig leder for ungdomsbedriften.

Sausen er norsk og lagd av innmaten til østersen, om alt går etter planen har ungdomsbedriften lyst til å utvide planene sine og også bruke skjellet. De vil kverne opp skjellet til pulver som kan bli solgt og brukt som gjødsel.

– Vi vil få brukt stillehavsøstersen til noe, i stedet for at den tar over for andre arter og strendene våre. Da vil vi heller gjøre den om til en ressurs, sier Sofie Løvstad

Uønsket i norske sjøområder

Stillehavsøstersen er en fremmed art for norsk natur, de sprer seg fort og har få naturlige fiender.

Haakon Braathu Haaverstad

Marinbiolog Haakon Braathu Haarvestad mener å bruke stillehavsøstersen som en ressurs i fremtiden er et godt tiltak.

Foto: Heidi Gomnæs

– Stillehavsøsters er absolutt uønsket i norske sjøområder, det er fordi vi vet veldig lite om hvilke effekter den har, hvilke sykdommer den kan føre med seg og hva som skjer med andre arter i økosystemet når den tar over, sier marinbiologen Haakon Braathu Haavrestad

Kragerø Miljø og østers er en ungdomsbedrift, når de fire jentene er ferdig på videregående er det en litt usikker fremtid for bedriften. Men jentene ser lyst på fremtiden og mener at deres saus kommer til å bli godt mottatt av befolkningen.

Hege Lier, lærer

Hege Lier er lærer for jentene tror sausen kommer på markedet.

Foto: Anniken Sanna / NRK

– Jeg tror det kommer på markedet uansett, om det er disse jentene eller andre konkurrenter får tiden vise, men nå viser vi at dette er mulig å gjøre i Norge, sier Hege Lier som er lærer for jentene.