Kullsyre er et biprodukt fra ammoniakkfabrikk hos Yara Porsgrunn. Ifølge administrerende direktør i Praxair Norge, Sigurd Haukeli, er denne produksjonen deres primærkilde for CO₂.
Når ammoniakkfabrikken hos Yara Porsgrunn starter opp igjen, vil det bety mye for produksjonen av kullsyre i Skandinavia.
– Dette vil avhjelpe situasjonen mye for oss, sier Haukeli.
Det var i forrige uke at ammoniakkfabrikken hos Yara fikk en uventet stans, som også satte en stopper for produksjon av CO₂.
– Vi forventer at produksjonen er oppe og går igjen om to-tre uker, sier fabrikksjef Jon Sletten hos Yara Porsgrunn.
Fabrikkstans i Europa
Fordi mange av Praxairs andre leverandører ligger nede, vil produksjonen i Norge ha stor betydning.
– Når Porsgrunn er oppe og går igjen, så er jo det også en kilde som går inn i vårt europeiske nettverk. Vi håper at det kan være med å avhjelpe situasjonen i andre land, sier Haukeli.
Praxair, som eier produksjonsanlegget for CO₂ ved Yara Porsgrunn, har normalt flere kilder for å produsere kullsyre. I tillegg til ammoniakkfabrikkene får de CO₂ fra bio-etanolfabrikker.
Anstrengt situasjon
Det som gjør krisen komplett nå, er at også disse har produksjonsstans. Mens mange ammoniakkfabrikker har planlagte vedlikeholdsstopp på denne tiden av året, har stansen hos bio-etanolfabrikkene kommet uventet.
– Situasjonen er veldig anstrengt. For Skandinavia, så har situasjonen vært bedre enn i Europa, så lenge Porsgrunn har gått. Men, da den gikk ned uten at det var planlagt, så fikk vi litt av den samme situasjonen som har vært i Europa, sier Haukeli.
Store leverandører av flytende CO₂ er rammet, slik som Messer, Linde og Air Liquide, i tillegg til Praxair.
Jon Sletten i Yara sier de hadde produksjonsstans i fem måneder i fjor, uten at det ble CO₂-krise.
– Da hadde vi stengt fra slutten av april og frem til 1. oktober, uten at det var et stort problem, sier Sletten.
Fotballfeber og varme
At det på samme tid er varmebølge i Europa og fotball-VM, gjør at bryggerinæringen er bekymret. Under produksjon av øl og brus, er bryggeria helt avhengige av CO₂. Flere av bryggeriene i Norge kjøper CO₂ fra Praxair.
– Krisen kommer på at uheldig tidspunkt, sier direktør i Bryggeri- og drikkevareforeningen (BROD), Petter Nome.