Hopp til innhold

Gjenopptar hedensk ritual i stavkirke

EIDSBORG/PORSGRUNN (NRK): Kristne ledere i Telemark reagerer sterkt på planene om å vise fram et 1000 år gammelt hedensk og katolsk ritual i Eidsborg stavkirke.

Eidsborg stavkirke

GUDS HUS: Eidsborg stavkirke ble bygd rundt år 1250, på det som trolig er tuftene etter en hedensk gravhaug.

Foto: Robert Hansen / NRK

– Vi ønsker ikke avgudsdyrking av noe slag. Det er trist at dette skal ha noe med en kirke å gjøre. Det blir dobbelt ille, sier Torstein Nisi, nestleder i Partiet de kristne i Telemark.

Stoppet av kirken

Den vesle bygda Eidsborg i Telemark var i 1000 år åsted for et av Norges merkeligste kult-ritualer. Helt siden jernalderen ble hedenske guder båret ned til tjernet på midtsommeraften. Der ble de vasket, for å gi beskyttelse og fruktbare avlinger.

Da kristendommen kom til Eidsborg på 1200-tallet, klarte ikke kirken å få slutt på dette ritualet. Det ble isteden videreført som en katolsk seremoni, med en trefigur av helgenen Sankt Nikolas («Nikuls») i hovedrollen.

Fra 2003 til 2005 gjenskapte museet dette spesielle kult-ritualet. Så ble det bråstopp. Da ble nemlig ritualet stanset av kirken. Årsaken var at noen mente det var upassende.

Torstein Nisi Partiet De Kristne

OKKULT: Nestleder i Partiet De Kristne i Telemark, Torstein Nisi, er meget skeptisk til planene om å vise hedenske og katolske ritualer i Eidsborg stavkirke.

Foto: Robert Hansen / NRK

Mørkets makter

– Alt som positivt har med vår gud å gjøre, bringer velsignelse for landet. Alt det som har med det motsatte å gjøre, bringer elendighet. Det er mørkets makter som har med det å gjøre. Ønsker vi disse maktene velkommen, får vi smake steken. Det har konsekvenser hva vi gjør, hva vi tenker og hva vi dyrker, sier Nisi.

For ham hjelper det ikke at det gjelder en skikk som også kan kalles katolsk.

– Det er bare én som bibelen sier at vi skal dyrke, vår himmelske far. Det er ikke noe mangfold av helgener og andre vesener. Han skal ha all æren, han skal ha all prisen, han skal ha tilbedelsen. Da blir det rent og hellig.

– Dette er okkult, slår han fast.

I gang igjen

Likevel – for første gang siden 2005 kan skuelystne i år igjen se Nikulsvandringen ved Eidsborg kirke. Programmet starter klokken 16 den 23. juni, sankthansaften.

Debatten om spelet har gått siden NRK i fjor sommer lagde denne saken om de eldgamle kult-ritualet i kirken. Og selv om det var kirken som sist stanset spelet, er det denne gangen kirken som har tatt kontakt med museet for å få spelet i gang igjen.

I samarbeid med kirken og den lokale presten, gjør Vest-Telemark museum oppmerksom på at prosesjonsvandringen er et historisk spel, ikke en religiøs handling.

Prost i Øvre Telemark, Asgeir Sele, har sagt til NRK at dette er en komplisert sak, og det må være en tydelig grense for hva som er skuespill og hva som er liturgi.

Biskop i Agder og Telemark, Stein Reinertsen, sier til NRK at han ikke har fått saken på sitt bord.

Nilusfeirung Eidsborg

KULT: Sist gang Nikuls-ritualet ble vist fram for publikum var i 2005. Da ble det stoppet av kirken.

Foto: Vest-Telemark Museum