Fullt på ungdomspsykiatrisk avdeling

SKIEN (NRK): Det har vært stor pågang ved ungdomspsykiatrisk avdeling ved Sykehuset Telemark i lengre tid, og antall innleggelser stiger.

Resvarsjonsrett blant leger

STOR PÅGANG: Det har vært flere innleggelser ved ungdomspsykiatrisk avdeling ved Sykehuset Telemark så langt i år sammenlignet med tidligere år. Ved månedsskiftet var tallet oppe i 51 innleggelser.

Foto: Stine Hansen Bakkebø / NRK

Ole Øystein Kildebo

Ole Øystein Kildebo, avdelingsleder for psykiatrisk sykehusavdeling ved Sykehuset Telemark, bekrefter at antall innleggelser ved ungdomspsykiatrisk har økt.

Foto: Jannicke Møller Andersen / NRK

– Ja, dette har vært et år hvor flere ungdom i Telemark har hatt behov for innleggelse ved ungdomspsykiatrisk senter, sier Ole Øystein Kildebo, avdelingsleder for psykiatrisk sykehusavdeling ved Sykehuset Telemark.

Antall innleggelser øker

Avdelingen har 8 døgnplasser, og tallet på antall innleggelser har steget jevnt de siste årene. Fra totalt 33 i 2013 endte tallet på 41 i 2014. To måneder før utgangen av dette året har det vært rekordhøye 51 innleggelser.

– Pasientene er ungdom mellom 13–18 år som har behov for et behandlingstilbud som strekker seg over dager, forteller Kildebo.

Mange sliter psykisk

Inger Susanne Gisholt

Inger Susanne Gisholt, leder ved Helsestasjonen for ungdom i Skien, forteller at mange unge kommer innom for å snakke om det de sliter med.

Foto: Jannicke Møller Andersen / NRK

Det er generelt mange unge som sliter. Det merker Inger Susanne Gisholt, leder ved Helsestasjonen for ungdom i Skien.

– Ja, det er mange ungdom som kommer hit. Og det er flest jenter, forteller hun.

Gisholt har jobbet med unge siden begynnelsen av 90-tallet og opplever at flere unge sliter psykisk nå sammenlignet med tidligere år.

– De opplever stort press og stress, så det kan være vanskelig å være ung i dag. Mange føler at de må prestere på en rekke områder, og higer etter å være vellykket.

Anette Kaldråstøyl og Hedda Bergby Rasmussen

Venninnene Anette Kaldråstøyl (17) og Hedda Bergby Rasmussen (17) merker selv presset om å lykkes på kroppen.

Foto: Jannicke Møller Andersen / NRK

Kjenner på presset

På Hjalmar Johansen videregående skole i Skien sitter venninnene Anette Kaldråstøyl (17) og Hedda Bergby Rasmussen (17) og jobber med skolearbeid rundt et bord i kantina. De merker selv det økte presset på kroppen.

– Du skal jo klare å opprettholde det sosiale livet samtidig som du skal gjøre det bra på skolen og i den idretten du driver med. Det blir ofte lite søvn, forteller Kaldråstøyl.

– Hva gjør du selv for å takle presset mot deg?

Man må prøve å prioritere, for man klarer ikke alt. På kveldstid orker jeg for eksempel ikke å finne på noe sosialt. Da må jeg slappe av etter skolen, før det er skolearbeid resten av kvelden, sier Bergby Rasmussen.

– Har nok plasser

Det er kun de aller sykeste som ender opp på lukket psykiatrisk avdeling ved Sykehuset Telemark, og avdelingsleder Kildebo mener de får behandlet de som har behov for det.

– Vi opererer ikke lenger med ventelister i psykiatrien. Alle skal få plass, men det avhenger av en tett dialog med poliklinikkene.

– Har dere nok plasser ved ungdomspsykiatrisk avdeling?

Vi har nok plasser, men det er absolutt behov for de plassene som er. Det er et viktig helsetilbud til ungdom i Telemark, sier Kildebo.

Ungdomspsykiatrisk avdeling

Det har vært stor pågang ved ungdomspsykiatrisk avdeling ved Sykehuset Telemark i år.

Foto: Jannicke Møller Andersen / NRK