Hopp til innhold

Stress er verdens tredje største helseproblem

Hverdagsstress er tema for Verdensdagen for psykisk helse i år. Ungdommer trenger hjelp til å senke skuldrene, og får det av Lene Marlin og OnklP, mener ungdomsarbeider.

Eksamen

Stressa ungdommer sliter når de må konsentrere seg på skolen.

Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: NATHALIE BOURREAU / PHOTOPQR/PRESSE OCEAN

I dag er det verdensdagen for psykisk helse, og temaene for 2014 er «hverdagsstress og psykisk helse» og «se hverandre – senk skuldrene». Målgruppen er ungdommer.

– Prestasjonskravene som de føler på selv, fra rollemodeller og venner, er overveldende for mange. De ser hvor vellykkede alle er, og har ikke det selvbildet selv. Det kan utløse stress for mange ungdommer, sier Arvid Nesse, fylkeskontakt for verdensdagen, i Rogaland.

Han klarer ikke å forklare hvorfor det har blitt sånn, men konstaterer at vi alle er et speilbilde av det samfunnet vi lever i.

Betyr mye at mange står frem

OnklP

I sangen «Styggen på ryggen» forteller OnklP om sin egen angst.

Foto: NRK

Det at kjendiser som Lene Marlin står åpent fram og forteller om psykisk sykdom, og at OnklP rapper om personlige problemer med angst og rus betyr mye, mener han.

– Det er veldig gledelig å se at det blir snakket såpass mye om det i dag. Det er mange som våger å fortelle om sine problemer. Det er det viktigste. Å ikke bare holde ting inne, men å våge å si at man ikke har det så bra, sier Nesse.

Stress, press og psykiske plager er et stort problem i verden i dag. WHO rangerer stress som det tredje største helseproblemet i verden.

– Det forteller mye om hvor stort problemet er. Derfor er det viktig å begynne å snakke om det i så ung alder som mulig. I tillegg til at kjendiser snakker om det, må folk flest bli flinkere til det. Det kan bety mer om naboen forteller at det er litt utfordrende for tiden, sier han.

Lene Marlins kronikk

«Jeg var helt utslitt. Men jeg hadde forsonet meg med at dette kom til å bli min siste kveld. Jeg skrev avskjedsbrev, overraskende kald og rolig. Jeg ville virkelig dø den natten» skrev Lene Marlin i Aftenposten.

Foto: Faksimile Aftenposten.no

Forskjell på jenter og gutter

Han forteller at en svensk undersøkelse som slår fast at jenter stresser mer enn gutter.

Arvid Nesse

Arvid Nesse jobber til daglig på Livsgledesenteret i Stavanger, og er fylkeskoordinator for verdensdagen for psykisk helse.

Foto: Susanne Egset / NRK

– Unge jenter tenker mye på utseende, selvbilde og vellykkethet. Gutter har også sine utfordringer, også knyttet til prestasjon i idrett, og angst for å ikke komme videre fra skolen, sier Nesse.

– Hva kan man gjøre for å senke skuldrene?

– Det er flott å se ungdommen selv ta initiativ med logg av-kampanjer på sosiale medier. Det gjør de selv, og ikke etter pålegg fra voksne, sier han.

– Sosiale medier gjør at man er mer på hele veien. Det fører til søvnutfordringer. Det er en konsekvens av stress, og årsaken til at man blir stressa. Ungdom som ikke får nok søvn når de skal på skolen er ikke mottakelig for læring, og får dårligere karakterer, legger han til.

– Gå en tur i skogen

Og dersom man sliter med å koble av og stresse ned har han noen konkrete tips som alle kan benytte seg av.

– Begynn med å senke skuldrene ved å beveg deg saktere enn vanlig, sett på litt musikk og dans, eller mediter, ta et kvarter og gå i skogen. Det hjelper, sier Nesse.