Frykter dødsfall på grunn av parkeringskaos

TINN (NRK): Nærmere 1000 biler og bare 250 parkeringsplasser på Gaustatoppen fører til stor frustrasjon.

Parkeringskaos Stavsro

Biler på rekke og rad på begge sider av veien i mange kilometer skaper store utfordringer.

Foto: Anne Lognvik / NRK

– Her blir det parkert helt uten kontroll, sier lederen av Tuddal næringslag.

Folk strømmer til Telemarks høyeste fjell i sommer. Det skaper store parkeringsproblemer. Og det er ikke første gang det er kaotiske tilstander på parkeringsplassen rundt Stavsro, der mange parkerer langs veien for å gå turistløypa opp til Telemarks tak.

– Kan man få bot?

Erik, Hilda og Hanna Geterud

Erik, Hilda og Hanna Geterud har reist fra Sverige for å oppleve Gaustatoppen.

Foto: Anne Lognvik / NRK

– Det var litt vanskelig å finne parkering, så vi måtte stå langs veien. Det skulle vært større parkeringsplass her, sier svenske Erik Geterud, som har reist fra Gøteborg med kona Hanna og datteren Hilda for å oppleve Gaustatoppen.

– Du er ikke redd for å få bot?

– Kan man få det? Får man bare stå på vanlig parkering? Jaja, men det står mange biler her.

– Er det noen som ikke har gjort jobben sin?

Audun Darrud

Audun Darrud er opprørt over at parkeringsproblemene ved Gaustatoppen ikke er løst.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Vinteren 2016 ble det satt i gang et tre-årig prosjekt som skulle få slutt på kaoset. Parkeringsvakter og skyttelbuss var blant tiltakene.

Til tross for at Tinn- og Hjartdal kommuner, sammen med fylkeskommunen har brukt millionbeløp på prosjektet, er problemene like store som før, skriver Telen.

– Jeg reagerer på at det ikke har skjedd noe. Prosjektet starta i vinter og er et kjempebra prosjekt. Jeg registrerer at det som skulle ha vært gjort, er ikke gjort. Er det noen som ikke har gjort jobben sin, spør Audun Darrud, leder av Tuddal næringslag.

Darrud etterlyser informasjon og skilting, slik at turgåerne vet hva slags tilbud som finnes når de kommer inn i det attraktive turområdet. Han mener det burde vært gjort før turistsesongen var i gang.

– Dette fører til frustrasjon. De flotte gjestene vi får besøk av kommer kanskje ikke tilbake. Dette er negativt for hele området, og jeg liker det svært dårlig.

Gaustatoppen i Telemark

Mer enn 80 000 turister kan skryte av å ha vært på Gaustatoppen i Telemark i 2015

Foto: Anne Lognvik / NRK

Frykter liv skal gå tapt

Biler står parkert i lange rekker i flere kilometer, på begge sider av veien. Darrud, som også er aktiv i Røde Kors, frykter at liv skal gå tapt, fordi det tetter seg så til at utrykningskjøretøy ikke slipper til.

– I verste fall får vi dødsfall fordi dette er for dårlig organisert, og det kan vi ikke tillate.

Bjørn Sverre Birkeland

Ordfører i Tinn, Bjørn Sverre Birkeland (Sp) sier at kommunene gjør så godt de kan.

Foto: Anne Lognvik / NRK

I fjor gikk over 80 000 mennesker til Gaustatoppen. Ordføreren i Tinn sier at det er en utfordring, men kaller det et luksusproblem.

– Vi gjør så godt vi kan for å løse det. I september i fjor var det godt over 1000 biler, både dobbel og trippelparkering, og da var det et problem. Det er leit når vi må bruke politiet og bøtelegge folk, sier Bjørn Sverre Birkeland (Sp).

Halvor Haukaas, daglig leder av Gaustabanen sier at på de travleste dagene er det opptil 1000 parkerte biler, mens det kun er 250 parkeringsplasser mellom Stavsro og Gaustabanen. Han innrømmer at de har et sikkerhetsproblem.

Bilar køyrer, mann pratar