Flere turister skal fristes til Gaustatoppen

TINN (NRK): Mer enn 80 000 turister kan skryte av å ha vært på Gaustatoppen i Telemark i 2015. Nå skal enda flere få oppleve å se utover Telemarks tak.

Gaustatoppen i vinterdrakt

VIL HA FLERE TURISTER HIT: Sommeren 2016 kan bli et rekordår for besøkende til Gaustatoppen i Telemark.

Foto: visitRjukan, Ian Brodie

De 1600 meterne fra dalbunnen og opp til toppen av Gaustatoppen er spektakulære. Inne i fjellet går Gaustabanen, en sesongåpen kabelbane som frakter folk fra Langefonn ved foten av fjellet og opp til toppen.

Passasjertallet har økt år for år, og før årets turistsesong starter, øker kapasiteten på den populære kabelbanen. I fjor tok over 30 000 turister banen.

– Fra sommeren 2016 økes kapasiteten med det dobbelte, sier Håvard Lurås i Gaustabanen til NRK.

Les også:

Stor betydning for turismen

Det betyr at opp mot 70 000 mennesker hvert år kan bli med den 1050 meter lange kabelbanen inne i fjellet, helt til topps på Gaustatoppen.

Det betyr at vi kan få med oss flere turister, og kan også jobbe med litt andre marked, som for eksempel bussturisme. Da tar det kortere tid og få folk opp til toppen samlet. I 2015 var et av ankepunktene ventetid for å komme opp, og vi ønsker å bedre servicen til turistene som kommer hit, sier han.

I tillegg jobbes det nå med å anlegge toaletter på toppen, noe som ikke har eksistert tidligere.

– De vil også stå klare til turistsesongen starter sommeren 2016, sier Lurås.

Gaustabanen

Det er spektakulær utsikt ved Gaustabanens endestasjon på toppen av Gaustatoppen.

Foto: Petter Melsom / NRK

Flere timers ventetid

Ordfører i Tinn, Bjørn Sverre Birkeland er svært glad for at Gaustabanen satser på økt turisme til Gaustatoppen.

– Dette betyr selvfølgelig veldig mye, og det er veldig lurt tenkt. I fjor var det over 80 000 på toppen her, og enkelte dager var det flere timers ventetid. Å utvide kapasiteten er nok veldig lurt.

Birkeland tror endringene kan skape ringvirkninger til andre turistmål i Tinn.

– Ja, det tror jeg. Vi har mange attraksjoner som samlet sett lokker mange turister hit, og vi vil jo gjerne ha enda flere hit.

Se Glimt av Norge-programmet om Gaustatoppen:

Norsk dokumentar. Gaustatoppen i Telemark er ein av dei mest populære turistattraksjonane i landet. Det mange ikkje veit, er at dette spektakulære fjellet også hadde ei strengt hemmeleg innside. Inne i fjellet fins eit system av tunnellar og taubane. Lenge var anlegget strengt hemmeleg, men no kan alle som vil ta turen opp til toppen.