NRK Meny
Normal

Forsker: – Telemark er et kulturfylke

BØ (NRK): Det er et bra kulturliv i Telemark, men det er variasjoner fra kommune til kommune, viser ny rapport.

Bok- og blueshuset i Notodden

Kulturlivet i Telemark gror godt. En av kommunene med størst vekst er Notodden, mye på grunn av Bok- og blueshuset, sier forsker ved Telemarksforskning, Bård Kleppe.

Foto: Bjørn-Owe Holmberg

Norsk kulturindeks, som er en rangering av kulturtilbud, og bruk av tilbudene i alle landets kommuner ble lagt fram i dag. Den viser at mange Telemarkskommuner er flinke, og har et godt kulturtilbud.

Bård Kleppe, Telemarksforskning

Forsker ved Telemarksforskning, Bård Kleppe står bak Norsk kulturindeks.

Foto: Even Skårberg Aarnes / NRK

– Man kan godt si at Telemark er et kulturfylke, sier mannen bak rapporten, forsker ved Telemarksforskning i Bø, Bård Kleppe.

Blant topp 10 finner vi Bø, som eneste kommune fra Telemark.

– Bø var nummer 2 i fjor, og har falt litt på grunn av dårligere besøk på Bø museum. Men fortsatt er kulturaktiviteten stor, sier Kleppe.

Best tilbud i distriktene

I arbeidet mad rapporten har Telemarkforskning målt alt fra kino, museum og bibliotekbesøk, til medlemstall i ulike organisasjoner. Og det er variasjon blant kommunene her i fylket, sier Kleppe.

– Vi ser at kommuner i Vest- og Øst-Telemark gjør det bra, sammenliknet med Grenlandskommunene, selv om Kragerø skårer høyt på stor aktivitet om sommeren.

– Hva er årsakene til det?

– Mye handler om hvordan kommunene satser på kultur, og hvordan man legger til rette for et godt kulturtilbud. Man kan godt si at kommuner med kultur for kultur skårer bra i undersøkelsen, sier Kleppe, og trekker blant annet fram folkemusikktradisjonene i øvre deler av fylket.

Kulturhus gir byks på lista

I tillegg til Bø, som har etablert seg i toppen av lista, er det to andre

Arne Ettestad, Drangedal

Sektorleder for plan- næring og kultur i Drangedal kommune, Arne Ettestad, er godt fornøyd med at Drangedal klatrer på lista.

Foto: Privat

Telemarkskommuner som markerer seg på årets rangering.

– Vi ser at både Drangedal og Notodden rykker neste 100 plasser fram, sier Kleppe.

Han mener byggingen av Bok- og Blueshuset på Notodden, og Tokestua i Drangedal er mye av årsaken.

– Stas å bli bedre

I Drangedal er de fornøyde med å bli kvitt stempelet som den dårligste kulturkommunen i fylket, forteller sektorleder for plan- næring og kultur i Drangedal kommune, Arne Ettestad.

– Vi er glade for at satsinga som har blitt gjort, og pengene kommunen har brukt på kultur gir resultater, sier Ettestad.

Han er enig i at Tokestua har vært viktig for å klatre på tabellen.

– Idrett, frivillighet, amatørteater og revy har tradisjonelt stått sterkt i Drangedal, men det gir ikke like store utslag på undersøkelsen. Derfor er det veldig gledelig at Tokestua har vært en stor suksess, sier Ettestad.

Bygde kulturhus uten støtte

Ettestad synes det er ekstra deilig å vise at kulturhuset Tokestua, som er bygd uten tilskudd fra fylkeskommunen, i en kommune med 4000 innbyggere, har vært en så stor suksess.

– Fylkeskommunen gir penger til såkalte regionale kulturhus, som betyr at byene i Telemark får støtte. Det gjør at vi er ekstra fornøyd med aktiviteten i kulturhuset, og har hatt et godt samarbeid med fylket og andre kommuner om forestillinger og andre ting, avslutter Ettestad.

 • Vil legge ned Facebook-side

  Ordførar Bjørn Sverre Birkeland i Tinn oppmodar redaktøren om å legge ned Facebook-sida Rjukan og Tinn inn i framtida. Ordføraren meiner sida har blitt eit forum for sutring og personåtak, skriv Rjukan Arbeiderblad.

  Bjørn Sverre Birkeland
  Foto: Roald Marker / NRK
 • Snøskredfaren nedgradert

  Etter ein periode med vesentleg snøskredfare i Vest-Telemark, er no faren nedgradert til moderat. NVE rår likevel folk til å vere varsame i bratte område.

 • Tjue skadde i trafikken i januar


  Tjue personar blei skadde i trafikkulukker i Telemark i januar. I same periode i fjor blei 8 personar skadde, syner tal frå Statistisk sentralbyrå. Tala syner at ingen miste livet i trafikken i Telemark i januar.

 • Arrestert etter hærverk

  Ein mann er arrestert, mistenkt for å ha gjort skadeverk på ni bilar hjå ein bilforhandlar på Kjørbekk. Frontrutene på førarsida er knust, og bilane har i tillegg skader i lakken, melder politiet.