Hopp til innhold

40-årsjubileum for landets eldste kulturstudium

BØ (NRK): Kulturstudiet ved Høgskolen i Telemark i Bø fyller 40 år i år. Oppstarten var ikke bare enkel.

Kulturstudiet i Bø 40 år

Kulturstudent Mari Beate Sannes (t.v.), professor i kulturpolitikk- og analyse Sture Kvarv, førstelektor i kulturhistorie Herleik Baklid og studiekoordinator Geir Grothen diskuterer kulturstudiet i Bø.

Foto: Even Skårberg Aarnes / NRK

Agnes Buen Garnås

Folkemusikeren Agnes Buen Garnås gikk i det første kullet som tok høyere utdanning innenfor kulturarbeid.

Foto: Birte Ulveseth

– Vi var nok en gjeng som visste hvordan vi ville ha det, sier Agnes Buen Garnås.

Folkemusikeren gikk i det første kullet som noensinne tok høyere utdanning innenfor kulturarbeid.

– Vi følte vel at mye var bortkasta mens vi gikk der og kjørte for så vidt vårt eget løp, men etterpå skjønte vi jo at vi hadde lært ganske mye, smiler Garnås.

Hør Agnes Buen Garnås fortelle om hennes opplevelse av kulturstudiet i Bø.

Et moderne studium

– Årsaken til at Distriktshøgskulen i Bø i 1975 kunne tilby kulturstudiet, var at kommunene nå fikk ansvar for å administrere kulturtilbudet lokalt og trang folk til å gjøre denne jobben, forteller studiekoordinator Geir Grothen.

Slik sett var studiet moderne og utdannet kandidater som var spesifikt etterspurt i arbeidsmarkedet. Men at studiet havnet i Bø, fikk blandet mottakelse av lokalbefolkningen, forteller professor i kulturpolitikk- og analyse Sture Kvarv.

– Bygdefolket var delt. Noen var positivt innstilt, mens andre så på det som et eksperiment. Men gjennom åras løp, har studiet, og studentene blitt veldig integrert, så det har vært et godt eksperiment, sier Kvarv.

Kroa i Bø

Kroa i Bø har vært en viktig samarbeidspartner for kulturstudiet. Her kan studentene få verdifull praksis og arbeidserfaring som hjelper de på veien videre etter endt studie.

Foto: Even Skårberg Aarnes / NRK

Godt rykte

Kulturstudiet i Bø har opparbeidet seg et godt rykte ikke bare i bygdebyen Bø, men også nasjonalt, forteller førstelektor i kulturhistorie, Herleik Baklid.

– Vi møter kolleger fra andre kanter av landet som sier at kulturstudiet i Bø har en egen «klang» ved seg.

Baklid tror det er flere årsaker til at studiet har blitt anerkjent over hele landet.

– Vi var tidlig ute. Studentene fikk den kompetansen de trengte for å gjøre en god jobb i arbeidslivet, og studentene var etterspurt arbeidskraft.

Kulturstudiet i Bø

Førstelektor i kulturhistorie Herleik Baklid, professor i kulturpolitikk- og analyse Sture Kvarv og studiekoordinator Geir Grothen er opptatt av å videreutvikle kulturstudiet i Bø.

Foto: Even Skårberg Aarnes / NRK

– Studiet følger utviklingen

Mari Beate Sannes er kulturstudent i dag, og hun mener studiet har utviklet seg i takt med samfunnet og etterspørselen i arbeidsmarkedet.

– Det er ikke slik lenger at alle i klassen min blir kultursjefer i en eller annen kommune. Vi må jobbe mot festivalmarkedet, lyd og scene på en annen måte enn før, og det tar studiet inn over seg, mener Sannes.

Hun får støtte av Baklid, som peker på et utvidet internasjonalt samarbeid.

– Det gjelder både med tanke på utvekslingsmuligheter for studentene, og utveksling av kompetanse både nasjonalt og internasjonalt, avslutter Baklid.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark