NRK Meny
Normal

– Tapsgrense på 20.000 er altfor høyt

PORSGRUNN (NRK): – Jeg kan godt gi en blomst til Norsk Tipping i dag. Dette er et godt tiltak, men grensa er for høy, sier spesialist ved Borgestadklinikken.

lotteri

– Tapsgrense på pengespill er viktig. Men 20.000 kroner i måneden er for høyt, mener psykologspesialist Ingjerd Meen Lorvik ved Borgestadklinikken.

Foto: LECOCQ F / PHOTOPQR/LE REPUBLICAIN LORRAIN

Psykologspesialist Ingjerd Meen Lorvik ved Borgestadklinikken, som behandler folk med spilleavhengighet, gir både ros og ris til det nye forslaget.

– I dag var det en pasient som uttalte at tapsgrensen på 20.000 i måneden var altfor høy. Det er altfor mye penger å tape på pengespill. Da vil de som har spilleproblemer, sette grensen opp mot 20.000.

– Hvor mener du at grensa burde gått?

– Vi syns jo at en tidligere tapsgrense på 2.200 på automatene var rimelig høy, så vi ville jo satt den langt under 20.000.

Psykologspesialist Ingjerd Meen Lorvik

– Jeg vil ikke anbefale en eksakt grense, men vi synes at en tidligere grense på 2200 kroner på automater var rimelig høy, sier psykologspesialist Ingjerd Meen Lorvik ved Borgestadklinikken.

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK

Gedigne tapsprosjekt

For mange mennesker er pengespill et gedigent tapsprosjekt. Det har tidligere vært tapsgrenser for enkeltspill. Men nå har alle spillekort, og da er det enklere å se hva hver spiller taper til sammen på alle spill.

Ingjerd Meen Lorvik tror det er bevisstgjørende for den vanlige spiller å få synliggjort hvor mye en kan tape.

Det kan være til hjelp for dem som har spilleproblemer. Men de som har de største problemene vil jo alltid finne smutthull og andre veier for å bruke veldig mye penger på spill.

Ender i katastrofe

– Hvordan utvikles en slik avhengighet?

Det er noe som utvikler seg etter hvert. Man spiller for mer og mer og for mer enn har råd til å tape.

Og så kommer man i den situasjonen at det ikke er så farlig om man vinner eller taper fordi man alltid vil spille videre, selv om man vinner ganske store beløp.

Hun peker på at det går utover både den økonomiske situasjonen for hele familien og helse og arbeidsforhold. Etter hvert blir det en skikkelig katastrofe.

Altfor lett tilgjengelig

Problemet er at spill er blitt så lett tilgjengelig, både norske lovlige pengespill fra Norsk Rikstoto, Norsk Tipping og utenlandske.

– Vi kan jo nesten ikke se på en eneste TV-kanal uten at du blir overforet med spillereklame, understreker Lorvik.