Hopp til innhold

Over 20 000 har problemer med pengespill

Spilleproblemer er fortsatt et problem av samfunnsmessig betydning. Fødested og sivilstatus har noe å si for om du blir spillavhengig, slår forskere fast.

Pengespill på nettet
Foto: Julie Jacobson / Ap

I Lotteritilsynets ferske rapport faller 22 000 nordmenn inn under kategorien problemspillere. Det er litt færre enn det som er målt det siste tiåret.

I tillegg til problemspillerne er 89 000 moderate risikospillere, mens 289 000 er lavrisikospillere. Det er Universitetet i Bergen (UiB), under ledelse av professor Ståle Pallesen, som har laget undersøkelsen for Lotteritilsynet.

– Risikogruppene er menn, enslige, folk med lavere utdanning, personer som er utenfor arbeidslivet og det å være født utenfor Norge. Akkurat her var det ingen overraskende funn, sier Pallesen til NRK.

Han påpeker at de nevnte momentene er relatert til lav sosioøkonomisk status.

– Undersøkelser har vist at personer med lav sosioøkonomisk status har økt helserisiko. I denne undersøkelsen har vi vist at det også gjelder høy risiko for å bli avhengig av pengespill, forklarer Pallesen.

Uenighet om spillavhengige

Over 10 000 voksne nordmenn deltok. Det gjør undersøkelsen til den største i sitt slag om pengespillproblem i Norge. Undersøkelsen viser også at det har vært en nedgang i antall spillavhengige.

Av de 10.000 spurte viste undersøkelsen at 89 prosent er helt utenfor faresonen. I tillegg er 7,8 prosent i lavrisikosonen.

– Det er svært gledelig at antallet problemspillere er redusert de siste årene. Samtidig skal vi ha respekt for at tusenvis sliter med følgene av pengespill, sier direktør Atle Hamar i Lotteritilsynet om rapporten.

– Vi må heller ikke glemme at slike problemer også rammer andre som står nær dem som har problemer med spill, sier han.

Unni Bergsvenkerud er nestleder i organisasjonen Spillavhengighet i Norge. Hun er ikke enig med konklusjonen i rapporten om antall spillavhengige som går ned. Ifølge organisasjonens hjemmesider opererer de med tall på 25 000 spillavhengige, altså 3000 flere enn rapporten fra UiB.

– Vi har merket en økt pågang hos oss. I fjor hadde vi en økning på 23 prosent telefonhenvendelser. Vi har også hatt en økning i antall damer som henvender oss. De spiller gjerne gjennom sosiale medier, sier hun til NRK.

– Norge har lyktes

Rapporten viser også at mange er positive til at det blir brukt tapsgrenser og andre tiltak for å gjøre ansvarliggjøre tilbyderne av pengespill.

– Norge er fremst i verden i bruken av slike verktøy, som skal forebygge at spillerne utvikler uheldig adferd, sier Hamar.

– Undersøkelsen viser at vi har lyktes med å føre en ansvarlig spillpolitikk her i landet, sier han.

Sammenlignet med andre land i Norden havner Norge midt på treet i mulighet for å bli spillavhengig. For å unngå å bli spillavhengig er Norge «tryggere» enn Sverige og Finland, så å si likt med Island, mens Danmark er landet det er minst sannsynlig å bli spillavhengig.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger