NRK Meny
Normal

Bolkesjø Hotell kan ta imot 400 flyktninger

Dersom Notodden kommune sier ja, kan gamle Bolkesjø Hotell åpne opp for nærmere 400 flyktninger som kommer til Norge.

Bolkesjø Turisthotell, fasade

ÅPNER OPP: Gamle Bolkesjø turisthotell, ca. to mil fra Notodden, skal etter planen ta imot 400 flyktninger.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Med rundt fem millioner kroner til å gjøre lokalene klare, kan gamle Bolkesjø Hotell bli et akuttmottak for 400 flyktninger om en til to måneder, skriver Telen.

– Det gjenstår å inngå en avtale med UDI, men vi ville slippe informasjonen nå, slik at en etablering ikke skal komme som en overraskelse på kommunen, sier Lars Søreide til NRK.

Det nedlagte hotellet ligger like ved Gran Hotell Bolkesjø, som allerede har vært et transittmottak for flyktninger i over en måned.

Rom til mange

Torleif R Søreide

Torleif Søreide skal, sammen med broren sin Lars (som NRK har intervjuet) åpne Bolkesjø hotell for flyktningene.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Det er brødrene Lars og Torleif Søreide skal gjøre om gamle Bolkesjø hotell til et midlertidig akuttmottak. En megler, på vegne av UDI, kontaktet selskapet Bolkesjø Eiendom AS for en måneds tid siden, og luftet flyktningideen med brødrene.

Med noen millioner kroner til å sette i stand bygget kan hotellet snart være klart for innkvartering. Lars Søreide anslår at det kan bli klart innen en måned eller to. Dersom kommunen sier ja. For han påpeker at ting ikke er helt i boks.

– Det gjenstår å inngå en avtale, sier han.

Dersom UDI og Notodden kommune sier ja, og flyktningene kommer fra akuttmottaket til dette transittmottaket, kan hotellet brukes til dette formålet i to til fire år fremover. Etter planen skal flyktningene bare være i transittmottaket i to til fem dager.

Prøver igjen

Det er ikke første gang brødrene tilbyr det tidligere hotellet. For et par år siden forsøkte Søreide-brødrene å etablere et asylmottak på Bolkesjø, men UDI ombestemte seg og sa nei. I tillegg skapte det mange reaksjoner fra folk i området.

Tror du det vil gå bedre den gangen her?

– Det vet jeg ikke. Det er vel vanlig at denne typen etableringer møter en del lokal skepsis i starten, sier Søreide.

Dette kan bli det tredje transittmottaket i Notodden kommune. Forrige uke ble det kjent at UDI ønsker å bruke Notodden hotell, som ligger i sentrum av byen, til mottak.

Var i ferd med å rive

I sommer kjøpte brødrene tilbake Bolkesjø hotell, skrev TA, men de sa da at de ikke hadde planer om å drive hotellet selv. Planen var å utvikle en ny reguleringsplan for området, som medfører at deler av området kan bli revet. De sa den gang til avisa at de uansett planla å skape aktivitet i hovedbygningen igjen.

Senere på sommeren gikk brødrene egentlig i gang med å demontere hotellet. Da de ble de kontaktet av UDI i september, hadde de allerede solgt 100 hotelldører, og det meste inventaret var borte. Men de ombestemte seg fort og grep sjansen om å gjøre det gamle hotellet om til et mottak.

– Det ligger i sakens natur at det er penger i det, og det å utbedre den tidligere hotelleiendommen vil gi en god startkapital, sier Lars Søreide.

Derfor gjenstår det nå å gjøre bygningen klar til bruk. Så sant kontrakten går i boks.

 • Hjelm seld for 10 101 kroner

  Hjelmen Karsten Warholm hadde på seg da han feira VM-gullet på 400 meter vart auksjonert bort under TV-aksjonen i går. Hjelmen høyrer til Rune «Tribune» Eikeland frå Porsgrunn. Det høgaste bodet kom på 10 101 kroner.

  Andreas Thorkildsen og Karsten Warholm
  Foto: NRK
 • Ingen faglege argument

  Det er ingen faglege argument for at ei felles legevakt for kommunane i Grenland skal ligge ved Sjukehuset Telemark. Det seier sjukehusdirektør Tom Helge Rønning til TA. I Skien stiller politikarane krav om at legevakta skal ligge ved sjukehuset i Skien.

 • Sakna mann funnen i god behald

  Ein mannleg bebuar frå Gulset sjukeheim som var sakna tidlegare i dag, vart etter kort tid funnen i god behald.

 • Nytt språktreningsprosjekt i Bø

  I Bø skal eit prosjekt i gartneri og skog gje språktrening og opplæring i å drive bedrift. Prosjektet er i regi av NAV og Midt-Telemark Næringsutvikling. Deltakarane er flyktningar med spesiell kompetanse og nordmenn med erfaring frå praktisk arbeid.