Hopp til innhold

Halve familien er samlet på Bolkesjø

NOTODDEN (NRK): I over ti dager har Gran Hotel Bolkesjø vært et avlastningssted for flyktninger. Blant dem som sitter og venter på svar fra myndighetene, er en syrisk familie på tre.

Familie fra Syria

Den syriske moren, sammen med hennes datter og sønn. Mannen hennes er fortsatt i Dubai, den andre datteren er i Stavanger, og den andre sønnen hennes er i Irland.

Foto: Marie Roksund / NRK

– Det er fint å få tiden til å gå, så jeg har tatt meg noen joggeturer i skogen her, sier sønnen med et smil.

Aller helst vil han fly, slik han har utdannet seg til, men først og fremst vil han ha et land å bo i.

For åtte dager siden kom den syriske moren til det nedlagte hotellet med sønnen sin. Noen dager senere kom også datteren.

Innkvartert på gammelt hotell

I starten av september ble det klart at det nedlagte Gran Hotell Bolkesjø, som ligger to mil unna Notodden sentrum, skulle ta imot flyktninger for å avlaste transittmottaket i Oslo.

Fredag 11. september kom de første flyktningene. Noen fra Syria, andre fra Irak, Eritriea og Afghanistan. På det meste har det vært 160 flyktninger, og i disse dager er det 120 der.

Det er flyktningmottaket Hero som har inngått en avtale med UDI om å ta i bruk det nedlagte hotellet som en nødløsning.

– Når man er i ferd med å tømme et helt land, er vi nødt til å handle raskt for å ta imot dem som er nødt til å flykte fra sitt eget land, sier Rita Jonassen i Hero.

På hotellet er det like mange triste skjebner, som det er sengeplasser. Selv om denne syriske moren og hennes barn har hatt en noe annerledes reise til landet, er bekymringen og uroen den samme.

Kan ikke reise hjem til Syria

Mens brødrene til moren fortsatt bor i Syria, og står i fare for å bli bombet når som helst, har hun selv kommet til Norge fra en annen vei enn med båt.

De siste årene har hun bodd i Dubai med familien, men på grunn av uro i det syriske miljøet i Dubai, i takt med uroen i Syria, måtte familien flykte. De fikk ikke lenger gyldig visum, og reise hjem til Syria var ikke noe alternativ.

– Hele landet vårt er i oppløsning, hvordan kan man bo et sted man ikke tør å sove om natten, fordi man er redd for å bli bombet? spør hun.

Ikke enkelt å få jobb

Selv har hun master i engelsk litteratur og tolking, hennes datter har studert til ingeniør og sønnen er ferdig utdannet pilot. Men å få jobb, er ikke enkelt.

– Vi har søkt på jobber i mange ulike land, men med en gang de ser at vi er fra Syria, blir vi avvist, sier moren

– Det syriske passet vårt er blitt en forbannelse, sier sønnen.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark