Hopp til innhold

Hjelper noen til å blomstre

Mental Helses gruppesamtaler kan være starten på et bedre liv.

Børre Bamle, Håvard Heines og Truls Bjaaland

Børre Bamle, Håvard Heines og Truls Bjaaland i Mental Helse er fornøyde med det nye tilbudet.

Foto: Stine Hansen Bakkebø / NRK

«Samtalerom – veien ut av ensomheten» kaller Mental Helse det nye tilbudet. Siden nyttår har organisasjonen gitt mange muligheten til gruppesamtaler på telefonen.

Seks deltakere og to veiledere snakker sammen en gang i uka. Flere av dem som er med har vært brukere av Mental Helses hjelpetelefon i mange år.

Prosjektleder Truls Bjaaland sier det er svært positivt for mange å delta i slike samtaler.

– Noen av dem har vi snakket med på hjelpetelefonen i nærmere 15 år. Vi hører på stemmen deres nå at dette er til stor hjelp.

Børre Bamle

Børre Bamle får mange til å åpne seg under samtalene og får dem til å føle seg bedre.

Foto: Stine Hansen Bakkebø / NRK
Ringer opp igjen

Bjaaland forteller at brukerne beskriver gruppesamtalene som et sted der de får luftet tankene sine. De kan få delt erfaringer og støtte hverandre. Brukerne bestemmer sjøl temaet for samtalene.

– Hei, det er Børre fra hjelpetelefonen, lyder det fra en stemme som mange kjenner igjen. Børre Bamle har snakket med mange fortvilte og ensomme mennesker de siste årene.

Han ringer opp deltakerne, en etter en. Så begynner samtalen som kan vare opp til en time. Når de har lagt på røret, ringer han dem opp igjen etter tur for å høre hvordan de har det.

I Mental Helse kaller de tilbudet «Samtalerom – veien ut av ensomheten», men allerede nå er tilbudet så godt mottatt at enkelte har funnet andre navn, forteller Bamle.

– En dame foreslo at det heller burde hete «Veien til mulighetene».

Smitteeffekt

Det er stas for mange å kunne dele med de andre at de har kommet videre og lagt noe bak seg i løpet av en uke.

– Da merker vi på de andre i gruppa at det skjer noe positivt. Det er en smitteeffekt.

Det nye tilbudet er unikt. Ingen andre telefontjenester har noen likende. For Børre Bamle og gruppa hans har de siden nyttår vært gjennom mange viktige temaer i samtalene. Et tema er hvordan de møter nye mennesker. Det er nyttig å snakke om hvordan de kan komme inn i nye vennegjenger, hvordan bli inkludert og hvordan bli sett.

– Jeg har fått innspill på at en vil snakke om påska i dag. Det er den lengste høytiden, og det er viktig å ha det godt de dagene. Da kan kanskje noen dele tips om dette.

Blomstrer

Kollega Håvard Heines skal lede gruppa sammen med Børre denne dagen. De er alltid to veiledere. En som leder samtalen og en som fungerer som tekniker. Teknikeren kan også ringe opp dersom enkelte av ulike årsaker forlater gruppesamtalen. Både Bamle og Heines har jobba ved Hjelpetelefonen i mange år. De to har stor tro på at det nye tilbudet med samtalerom og flere deltakere blir et viktig supplement også i framtida.

– Det er meningsfullt for oss å se at de tar tak i sitt eget liv samtidig som de er interessert i å snakke med andre og utveksle erfaringer. Håvard Heines forteller at mange blomstrer litt når de føler at de blir sett. Ofte opplever noen at de mestrer mer enn de trodde var mulig.

– Etter slike samtaler kjenner vi litt gledesrus når vi har avsluttet samtalen, sier veilederen og smiler bredt.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark