NRK Meny
Normal

Lynrask reaksjon på algeprosjektet

SKIEN/BREVIK (NRK): Sjelden har noen sett slik fart i politiske vedtak. Motforestillinger om at det kan være et usikkert, oppblåst prosjekt, blir nærmest avvist.

Tom Egil Flata

Algeprosjektet i gruvene blir møtt med entusiasme av politikerne. Leder av Næringsutvalget Tom Egil Flata (Ap) fikk til og med CO₂ i panna i lyset fra projektoren. Nestleder Sven Tore Løksli er svært entusiastisk til prosjektet.

Foto: Tom Andersen / NRK

Det er store perspektiver over det som kan utvikles i fjellhaller i de gamle gruvene i Brevik. Verden roper etter mikroalger og biomasse som kan brukes til alt fra fiskefor og kosmetikk til medisiner og ulike næringsmidler for mennesker.

For å få dette til, trengs store menger karbondioksid, eller CO₂, for å få algene til å vokse og formere seg. Og det har de nok av på Norcem i Brevik.

Rask bevilgning

Gruvene i Norcem prøvedeponi for farlig avfall

Store fjellhaller i gruvene i Brevik kan bli senter for algeproduksjon.

Foto: Lorentz Berg / NRK

– Vi hadde ikke noe valg. Her måtte vi handle raskt, sier Tom Egil Flata, leder av Hovedutvalg for næring i Telemark fylkeskommune.

Han forteller at de allerede har snakket sammen og bestemt seg for å bevilge en million kroner på junimøtet slik at deter mulig å starte et forsøksanlegg.

– Hvis vi ikke er raske, kan andre ta ballen. Norcems gruver er det beste stedet for slik virksomhet, med store arealer, hvis dette skulle vokse til storskalaformat.

Vokser fort

Sven Tore Løksli, nestleder i næringsutvalget og Arbeiderpartiets fylkesordførerkandidat har stor tro på dette.

– Jeg ser mange brikker som faller på plass her i Telemark for å ta en global rolle. Det er fullt politisk trøkk på dette. Vi er på ballen!

1,8 tonn CO₂ kan bli til ett tonn biomasse. Algene vokser raskt. En fordel er stabil temperatur i gruvene og store haller i fjellet.

– Der kan vi bare installere utstyr. Vi trenger ikke penger for å bygge forsøks- og industrihaller, slik de må gjøre i et lignende prosjekt på Mongstad, sier utviklingssjef i fylkeskommunen, Thor Kamfjord.

Pressemøte om algeprosjektet i gruvene

Fylkespolitikere og næringsutviklere stilte opp på pressekonferanse hos fylkeskommunen fredag morgen. Fra v. Nestleder i næringsutvalget Sven Tore Løksli, Jørn Roar Bamle, Industri-Inkubator Proventia, Per Næs, Innovasjon Norge, Petter Ellefsen, Vekst i Grenland, Thor Kamfjord, utviklingssjef, Tom Egil Flata, leder av Hovedutvalg for næring og Øyvind Solbakken, Vekst i Grenland.

Foto: Tom Andersen / NRK

Per Næs, Innovasjon Norge: – Vi har midler som går til utvikling av miljøvennlige produkter, i tråd med målsettingen i Statens mikrobiologiordning.

Jørn Roar Bamle, Industri-inkubatoren Proventia: – Vi kan bidra med kompetanse til prosjektet og gå inn med noe kapital på eiersida, hvis det blir aktuelt.

Øyvind Solbakken, Vekst i Grenland: – Dette er et spennende prosjekt, som vil ha stor betydning både nasjonalt og internasjonalt. Vi engasjerer oss med vår kompetanse og kan også bidra med noe penger.

 • Innbrudd i Skien

  Politiet har pågrepet en mann for innbrudd i et lokale i Nedre Hjellegate i natt. Mannen er i slutten av 30 årene og har erkjent forholdene til politiet. Politiet skriver på Twitter, at han var synlig beruset. Mannen ble tatt til arrest.

  Politibil - illustrasjon
  Foto: Illustrasjonsfoto
 • Mangler i barnevernet

  En rapport fra Telemark kommunerevisjon viser store mangler i barnevernstjenesten i Midt-Telemark. Anne Birgit Tresland fra Arbeiderpartiet, sier til Varden at hun er sjokkert, og at barnevernstjenesten ikke har kontroll.

 • To mål av Tobias Lauritsen

  Odd-spiss Tobias Lauritsen ser ut til å ha funnet skåringsformen etter at han ble frisk av kyssesyken. Lauritsen skåret i kveld to mål da Odds reserver slo Fram Larvik i en treningskamp. Marius Bustgaard Larsen skåret det siste målet til Odd.

 • Her kan du se Østafjells 20.55:

  Østafjells 20:55