– Det har vært godt å bare være sønn, bror og onkel

AUF-leder Eskil Pedersen har vært allemannseie siden skuddene falt på Utøya 22. juli. I jula har han bare vært Eskil. Terrorangrepet var imidlertid bare én av to store sorger 27-åringen opplevde dette året.

Eskil Pedersen

Eskil Pedersen har hatt fem tøffe måneder, i likhet med veldig mange andre. I jula har han slappet helt av med familien i Skien.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

2011 var året Eskil Pedersen mistet altfor mange venner på altfor kort tid på Utøya. Året han ble drapstruet, hyllet og hetset. Året han aldri glemmer, uansett om han vil eller ei.

– Jeg føler at jeg har blitt herdet etter disse månedene. Mest sannsynlig kommer jeg aldri til å oppleve noe så massivt igjen, sier AUF-lederen til NRK.no, tre dager før 2012 står for dør.

Jula har han tilbrakt med mor, tanter, søster, svoger, niese og nevø i Skien. For første gang på fem måneder fikk kroppen slappe av.

– Det har vært godt å koble helt av, uten noen form for spesialbehandling. Vi har spist ribbe, sett julefilmer, skravlet og ledd sammen. Men jeg har også tilbrakt en julekveld med andre AUF-ere, hvor vi har grått og snakket om den tunge tida.

Jens Stoltenberg omfavner Eskil Pedersen

Jens Stoltenberg omfavner Eskil Pedersen 23. juli på Sundvolden.

Foto: ODD ANDERSEN / Afp

To store sorger

2011 var også året Eskil mistet pappaen sin. I kaoset av følelser og sorg som ikke hadde rukket og lagt seg etter tapet i begynnelsen av juni, skjer det verste terrorangrepet i Norge i nyere tid.

– Det er to forskjellige sorger. Jeg mistet pappaen min over mange år, fordi han var syk. Og selv om man aldri helt klarer å forberede seg på å miste noen, og det kommer som et sjokk, så kan ikke de to tapene sammenlignes, forklarer han.

Eskil Pedersen

Eskil Pedersen ønsker at AUF skal fokuserer mer på politikk det kommende året.

Foto: Philip Hofgaard / NRK
Eskil Pedersen

27-åringen tilbringer nyttårsaften i Trondheim.

Foto: Philip Hofgaard / NRK
Eskil Pedersen

AUF-lederen håper 2012 blir et mer normalt år.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

– Utøya ble forvandlet fra det flotteste stedet i verden for meg, til et grusomt sted. Jeg mistet mange venner og 69 medlemmer i løpet av én time, én dag, helt uforberedt. Det er klart det er en større intensivitet i det, og et sjokk og en sorg som kommer til å være der i lang tid.

Eskil forklarer at det som skjedde på Utøya gjorde at han fikk en slags pause i farens sorg.

– Det er i det siste jeg har begynt å tenke mer på pappa. Det var farsdag for litt siden, og det var rart. På julaften var vi på graven hans, og på kvelden fortalte vi røverhistorier om han. Jeg er klar over at det som har skjedd i livet mitt kommer til å dukke opp på måter jeg ikke er forberedt på nå, men da får jeg håndtere det underveis.

Tøft for familien

– Du har tidligere sagt at du er sliten. Hvordan er formen din nå?

– Egentlig bra, men det er klart man blir sliten av å gå gjennom så mye. Hemmeligheten min disse månedene har vært å holde det grunnleggende ved like, som å spise og sove godt. Sammen med den massive støtten AUF har fått fra hele Norge, har jeg og de rundt meg klart å holde oss oppe. Egentlig har jeg tenkt at vi ikke har hatt noe valg.

Mens Eskil har stått i sentrum på store, internasjonale pressekonferanser, samarbeidet med kongen, statsministeren og resten av regjeringen har hans nærmeste familie sittet hjemme i Skien. Det har ikke vært enkelt.

– Når mamma ringer, og jeg sier at jeg har det bra, så skjønner jo hun at jeg ikke alltid har det bra. Det har vært tøft for dem, og det skjønner jeg veldig godt. Mamma, søsteren min og tantene mine kom inn og ble med på rosetoget 25. juli. Det var sterkt å omfavne mamma første gang, men også utrolig fint.

Eskil husker også veldig godt helga etter rosetoget, da søsteren, svogeren, niesa og nivøen hans kom inn til Oslo.

– Det hadde vært et massivt trykk hver eneste dag, og jeg hadde gjort så mye offisielt. Da de kom, dro vi til en uterestaurant på Aker Brygge og snakket om normale ting hele dagen. Jeg var bare onkel og bror igjen, og det var utrolig deilig.

Det er i det siste jeg har begynt å tenke mer på pappa. Det var farsdag for litt siden, og det var rart. På julaften var vi på graven hans, og på kvelden fortalte vi røverhistorier om han.

Eskil Pedersen

AUF-leder Eskil Pedersen sammen med Trond Giske

AUF-leder Eskil Pedersen sammen med Trond Giske ved Utøya.

Foto: Steinar Schjetne / Scanpix

– Det finnes dessverre idioter der ute

Den 27 år gamle AUF-lederen sier han har brukt hverdagene frem til denne høytiden på å reflektere over 22. juli, noe som har gjort han bedre rustet til å koble av.

– Jula har for meg vært en nødvendig avkobling, men jeg har også brukt rolige stunder til å tenke på dem som ikke har sine kjære i jula. Alle spektre av følelser kommer frem i en slik tid.

Han reagerte sterkt på saken han leste om de tre AUF-erne fra Hedmark som ble sjikanert på telefon, senest lillejulaften.

– Vi vet at det finnes mennesker i Norge som gjør ondskapsfulle ting. Idioter rett og slett. Det er fryktelig trist, men heldigvis er det snakk om et lite mindretall.

AUF-lederen har selv opplevd sjikane, hets og det å få stygge meldinger tilsendt.

– Det er alltid sånn at hvis man får 99 positive tilbakemeldinger, og én negativ, så husker man alltid den éne negative.

Eskil Pedersen

De rolige dagene er over for AUF-lederen. Torsdag ble han intervjuet av Her og nå og Politisk kvarter.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

– Håper 2012 blir mer normalt

– Hvilke ønsker har du for 2012?

– Jeg håper at Norge som samfunn klarer å bevare noen av de sentrale verdiene vi har opplevd de siste månedene. Jeg håper også at hver og en av oss klarer å gjøre noe positivt for samfunnet vi lever i, det være seg å gjøre noe fint for hverandre, delta i frivillighetsarbeid eller sitte i elevrådet.

Pedersen sier han først og fremst håper at det kommende året blir mer normalt.

– Jeg skal kjempe for at AUF klarer å fylle tida med mer politikk igjen. Personlig håper jeg at jeg kan gjøre en god jobb for AUF, og at det blir et mer normalt år.

– Hvordan skal det bli normalt med tanke på rettssaken som starter?

– Det er en stund til, så jeg har ikke helt tenkt på hvordan jeg skal forholde meg til det. Jeg står fortsatt på at AUF som organisasjon ikke skal være en kommentator til rettssaken, men på det personlige nivå vet jeg at det kommer til å bli tøft. Samtidig vet jeg nok såpass mye om ting som skjedde den timen, at det ikke er jeg som kommer til å bli mest overrasket over det som kommer frem.

De siste dagene i 2011 tilbringer Eskil Pedersen i Trondheim med gode venner.

– Det skal blir utrolig godt. Det å være mer med vennene mine er ett av to nyttårsforsetter. Det andre er å trene mer, smiler 27-åringen.

Video Pressekonferanse fra Utøya

69 personer ble drept på Utøya 22. juli.

Foto: Nyhetsspiller