– Dette vekker følelser i meg som ikke kan beskrives

– Det at en person som har prøvd å drepe deg, og faktisk drepte flere av vennene dine, ikke skal bli dømt på en normal måte setter i gang noen følelser som ikke kan forklares, sier lederen av Telemark AUF Tim Viskjer.

Tim Viskjer

Leder av Telemark AUF Tim Viskjer sier han er overrasket over dagens nyhet om at Anders Behring Breivik er strafferettslig utilregnelig.

Foto: Idar Krogstad / NRK

Rettspsykiaterne konkluderte i dag med at massemorder Anders Behring Breivik er utilregnelig og ikke kan få fengselsstraff.

– Min første reaksjon er at jeg er overrasket og satt ut. Jeg hadde forventet at han ble vurdert som tilregnelig i gjerningsøyeblikket, sier AUF-er Tim Viskjer, som selv svømte for livet fra Anders Behring Breivik på Utøya 22. juli.

Behring Breivik var psykotisk både da ugjerningene han er siktet for ble begått, og under observasjonen de har hatt av han, heter det i rapporten.

Han vil dermed bli dømt til psykiatrisk behandling. I praksis vil dette være et fengsel, sier psykiatrispesialist Kjersti Narud til NRK.no.

rapport

Den 242 sider lange rapporten fra rettspsykiaterne konkluderer med at Anders Behring Breivik er utilregnelig.

Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

– Bør bli dømt på lik linje som andre

Viskjer forteller at dagens konklusjon gjør han sint og frustrert.

– Han drepte flere av vennene mine, og jeg ønsker at han skal bli dømt på lik linje med andre forbrytere. Jeg har alltid sett på Anders Behring Breivik som en syk person, men det at han har planlagt dette så nøye må vise at han ikke er så forstyrret som det blir sagt i dag.

– Kommer du til å se på Anders Behring Breivik på en annen måte i dag enn i går?

– Nei. Han er fortsatt den personen som drepte flere av vennene mine, og prøvde å ta livet av meg. Jeg kan nok aldri tilgi ham.

. Viskjer legger til at han stoler fullt og helt på rettspsykiaterne og det norske rettsvesenet, men at han håper at Behring Breivik aldrifår gå ut på gaten igjen.

Eskil Pedersen

AUF-leder Eskil Pedersen er svært ordknapp.

Foto: Idar Krogstad / NRK

AUF-lederen: – Ingen kommentar

AUF-leder Eskil Pedersen er svært ordknapp da NRK snakker med han tirsdag ettermiddag.

– Dette er en tøff dag for mange, og mange har sterke meninger om dette. Men jeg har ikke lyst til at AUF skal være en kommentator i denne saken.

– Nå tyder lite på at han blir dømt til vanlig fengselsstraff. Betyr det noe for deg?

– Jeg vil ikke si hva jeg personlig mener om det. Vi i AUF vil avvente rettssaken før vi gir en kommentar til en eventuell dom.

Se rettspsykiaterne lese opp konklusjonen av rapporten her:

Video Her offentliggjøres ABB-rapporten

NETT-TV: Her offentliggjøres ABB-rapporten.