Hopp til innhold

Ungdomsgrupper bruker våpen til alvorlig vold og grove ran

Politiet i Oslo mener at flere unge grupper har begått alvorlig kriminalitet de siste månedene.

En ung mann blir pågrepet i forbindelse med en knivstikking ved Torshovdalen i Oslo natt til 10. mai 2020.

TATT ETTER KNIVSTIKKING: Her arresterer politiet en av de fire mennene som er mistenkt etter en knivstikking i Torshovdalen i Oslo natt til søndag.

Foto: Alexander Jansen / DRM24.no

– Hva dette kommer av fremstår for meg som litt uklart, men at det er en økning med unge mennesker som begår alvorlig kriminalitet, kan vi ikke stikke under en stol, sier politiadvokat Anne-Karine Veiding til NRK.

Den andre helgen i mai er dette konklusjonen til juristen fra oslopolitiet.

– Natt til 10. mai har det vært svært travelt for Oslo politidistrikt. Vi har hatt mange oppdrag og flere av dem svært alvorlige, med flere grove ran. Og hvor det har vært flere sammen om handlingene der det er blitt brukt våpen av ymse slag.

– Flere av de pågrepne er under 18 år. Den yngste så ung som 15 år.

Kjente gjenger og løse grupper

Hun forklarer at det er særlig grove ran og alvorlig vold som har økt de siste månedene.

– Det er gjerne flere i grupper. Dette er både gjengrelatert – og utenfor gjengbegrepet, men at de opptrer sammen, sier Veiding.

Hendelsen natt til søndag, som Veiding snakker om, skjedde i Torshovdalen i Oslo. En mann ble stukket ned med kniv og fire unge menn ble tatt etterpå. Tilstanden for mannen er alvorlig, men stabil, opplyser politiet.

Knivstikking i Torshovdalen

– Vi fikk melding om slåssing og rykket til stedet. Da vi kom fram, fant vi en mann som var blitt stukket av noe skarpt og som ble tatt hånd om av ambulanse på stedet, sa operasjonsleder Sven Christian Lie i Oslo politidistrikt søndag morgen.

Ved 2.30-tiden om natta fikk politiet fatt i den første av de fire. De fant også en kniv og en blodig t-skjorte. To timer senere ble de tre andre pågrepet.

De fire er i alderen 17 til 21 år. Politiet mener at de også står bak et ran i Oslo sentrum lørdag kveld.

– Det var en person som ble fraranet gjenstander og penger av fire unge menn. Offeret ble truet, men ikke fysisk skadet. Hendelsen ble fanget opp på kamera og bilder derfra viser at disse fire muligens er de samme som også var involvert i knivstikkingen i Torshovdalen, sa Lie til NTB søndag morgen.