Torsdag ettermiddag måtte mange finne andre måter å reise på mens togene stod – i likhet med busser, trikker og T-banen.
Streiken mot nye jernbaneregler fra EU ble markert over hele Norge fra klokken 12. Det var demonstrasjoner i både Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger. I tillegg ble det holdt mindre markeringer over store deler av landet.
Vy satt ikke opp alternativ transport for avgangene som ble berørt før, under og etter streiken. Prisavslag for forsinkelse på grunn av streiken blir bare gitt til kunder som kjøpte billett før streiken ble gjort kjent.
Jernbaneansatte stoppet togene ved nærmeste stasjon mellom klokken 12 og 14, inkludert Flytoget.
Strandet på grunn av streiken
I Bodø fikk en gruppe togreisende studenter problemer med å komme seg videre.
– Vi må vente en dag eller mer. Vi skulle egentlig vært i tilbake til studier i Trondheim i morgen, men det rekker vi ikke nå, forteller Nicklas Kock.
Han har likevel forståelse for streiken, men synes det er synd det rammer dem.
– Jeg ble litt lei meg fordi jeg så fram til å ligge i min egen seng i natt, sier Finja Striepke som er i samme reisefølge.
– Vi hadde gledet oss til en vakker togopplevelse i dag, men det blir det jo ikke noe av nå, sier Striepke.
Mot nye EU-regler
EUs fjerde jernbanepakke åpner jernbanen for fri konkurranse. Det vil si at utenlandske aktører kan drifte togtrafikken i Norge. Før har NSB (nå Vy) hatt monopol.
Rolf Ringdal er forbundsleder i Norsk Lokomotivmannsforbund. Han mener pakken vil overføre råderetten over jernbane fra norske myndigheter til EUs myndigheter.
Ringdal beklager at mange passasjerer blir rammet av streiken torsdag.
– Vi benytter oss av den demokratiske retten til å ha en politisk streik. Det er slik det er, og vi beklager at mange blir rammet av det, men jeg tror også at mange har stor forståelse for dette og støtter oss.
– Styrker tilbudet til passasjerene
Statssekretær i samferdselsdepartementet Anders Werp fra Høyre var til stede på markeringen for de streikende jernbaneansatte på Eidsvolls plass i Oslo.
Han avviser at norske myndigheter gir fra seg råderetten over jernbanen.
– Vi mener jernbanepakke fire styrker jernbanen, det styrker sikkerheten og tilbudet til de reisende. Regjeringen er for å få et mer sømløst jernbane-Europa, sier Werp.
– Hva vil du si til de som sier at vi nå er i ferd med å miste råderetten over jernbanen i Norge?
– Det er jeg uenig i. Råderetten over jernbanen blir fortsatt bestemt bak oss her på Stortinget. Og denne regjeringen har lagt frem en veldig god budsjettpakke for jernbanen til neste år.
Leder i Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre støtter den politiske streiken.
– Det som skjer med norsk jernbane nå er at det går i feil retning. Det pulveriseres og det splittes opp. For et land med vår geografi, så trenger du god styring og enhetlig politikk for jernbanen.
Kan bli ny streik
Norsk Jernbaneforbund (NJF) har varslet at de planlegger en ny streikerunde.
Om det blir nødvendig vil NJF stanse alle tog i rushtiden mellom klokken 14 og 16 torsdag 31. oktober.