Hopp til innhold

Stort utslipp i Akerselva i Oslo

19 000 liter fyringsolje fra Ullevål sykehus kan ha lekket ut i Akerselva i Oslo. Brannmannskap jobber på spreng med å legge ut lenser for å stanse utslippet.

Dieselutslipp Akerselva

Brannvesenet i Oslo la onsdag formiddag ut lenser for å hindre at dieselen sprer seg ut i fjorden.

Foto: Tuva Gaarder Nordlie / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Nødetatene fikk melding om utslippet like før klokken 10.00 onsdag formiddag. Ifølge brannvesenet skal det være snakk om betydelige mengder.

– Akkurat hvor mye olje det er snakk om vet vi foreløpig ikke, men det kan være så mye som 19 000 liter med fyringsolje, sier Ragnar Kvennodd i Oslo brann- og redningsetat til NRK.

Hafslund står bak utslippet

Brannvesenet har allerede lagt ut lenser ved operaen og skal også gjøre dette lenger opp i elven, blant annet ved Marcus Thranes gate.

– Utslippet er trolig et resultat av overfylling av fyringsanlegget på Ullevål, sier Kvennodd.

Ved 13-tiden onsdag får NRK beskjed om at det er Hafslund som har ansvar for å fylle på fyringsolje på Ullevål sykehus.

– Det var i forbindelse med påfylling av fyringsolje utslippet skjedde. Fyringsolljen gikk gjennom et sluk ut i ledningssystemet til Oslo kommune. Dette beklager vi på det sterkeste. Vi har nå fokus på å hindre spredning og rydde opp, sier Truls Hjemtland, informasjonssjef i Hafslund.

Brannvesenet opplyser at de ikke vet hvor lang tid det vil ta å få renset elva, men håper at de vil være ferdig før det blir mørkt.

Se video: Stort utslipp av fyringsolje i Akerselva

19 000 liter fyringsolje fra Ullevål sykehus har lekket ut i Akerselva i Oslo.

Stort utslipp i Akerselva i Oslo

Politiet etterforsker saken

Oslopolitiet opplyser at de har vært i kontakt med sykehuset.

– Finans- og miljøkrimseksjonen skal nå etterforske saken videre, sier operasjonsleder Tor Jøkling ved Oslo politidistrikt.

Ifjor ble Akerselva i Oslo utsatt for et klorutslipp da 6000 liter klorvann fra Oset vannbehandlingsanlegg ved Maridalsvannet havnet i elven. Oslo kommune fikk en bot på fire millioner kroner for klorutslippstabben.

Frykter for livet i elva

Lars Haltbrekken

Leder Lars Haltbrekken i Norges Naturvernforbund er bekymret for livet i Akerselva.

Foto: Kjell Herskedal / SCANPIX

Akerselva er en viktig elv som de siste tiårene har blitt stadig renere. Her lever kreps, ørret og en liten laksestamme. Livet i elva ble utrydda i 2011 som en følge av klorutslippet. Men livet i elva var nå på vei tilbake.

– Vi frykter at dette blir satt kraftig tilbake som en følge av utslippet som kan stamme fra Ullevål sykehus, sier leder Lars Haltbrekken i Norges Naturvernforbund til NRK.

– Vi spør oss også hvordan påfylling av diesel eller fyringsolje ved sykehuset kunne ende med et så stort utslipp. En så stor aktør bør i ha kontroll på anleggene sine.

Dieselutslipp Akerselva i Oslo

19 000 liter fyringsolje fra Ullevål sykehus har lekket ut i Akerselva i Oslo.

Foto: Tuva Gaarder Nordlie / NRK