Hopp til innhold

Stopper salget av praktgård i Asker

Det omstridte salget av gården Haugbo i Asker stoppes nå av Fylkesmannen i Oslo og Akershus.

Haugbo gård i Asker

Fylkesmannen har nå satt en stopper for at Tandberg Eiendom får kjøpe Haugbo Gård.

Foto: Dag Aasdalen / NRK

Den gamle praktgården ligger idyllisk til i enden av en allé, et steinkast fra boligen til kronprinsfamilien. Det er tretti år siden noen sist bodde i det staselige hvite hovedhuset på Haugbo, som nå har forfalt.

Et eiendomsselskap ville kjøpe den forfalne eiendommen for 25 millioner kroner og fikk tillatelse fra Asker kommune.

Fylkesmannen liker derimot dårlig at næringslivet rykker inn på tunet.

– Kan bli en samlingssted

De nåværende eierne viser rundt i den engelske hagen som tilhører gården Haugbo i nærheten av Skaugum i Asker.

Tretti år har gått siden noen bodde i det staselige hvite hovedhuset, som nå har forfalt stygt. Selskapet Tandberg Eiendom står derimot klar til pløye mange titalls millioner kroner inn i det nedslitte stedet.

– Tanken er at dette skal bli et sted alle kan bruke. Det er en praktgård med en nydelig hovedbygning som er en kopi av kongsgården på Bygdøy. Vi vil ha det tilbake slik det var, og håper det kan bli et samlingssted for befolkningen i Asker, sier Espen Tandberg under en befaring på gården.

Se video: Strid om gårdssalg i Asker

Video c224663b-d74e-4b61-8eaa-260ceea216a0.jpg

Strid om gårdssalg i Asker

Her viste han og broren Gudbrand fram planene for å gjøre hovedhuset til selskapslokale, med galleri og annen forretningsvirksomhet i bygningene rundt.

Men nå stoppes selskapets gårdseventyr. I dette rike landbruks- og kulturlandskapet ved Asker kirke skal jordbruk være viktigst, slår landbruksdirektør Morten Ingvaldsen fast.

– Stenger bøndene ute

– Kjøpers ønske om å utvikle virksomhet i både gamle og nye bygningene vil føre til at eiendommen endrer preg fra å være en typisk landbrukseiendom til å bli en eiendom for næringsdrift, sier Ingvaldsen til NRK.

Landbruksdirektør Morten Ingvaldsen

Landbruksdirektør Morten Ingvaldsen i Oslo og Akershus.

Foto: Thomas Marthinsen / NRK

Ingvaldsens oppgave som fylkesmannens landbruksdirektør er blant annet overvåke at spillereglene for kjøp og salg av landbrukseiendom følges. På Haugbo mener han prisen var alt for høy og i realiteten stenger bøndene ute.

Salgssummen på 25 millioner kroner, var over tre ganger høyere enn vanlig landbrukstakst. Ingen skulle bo på og drive gården, og jorda skulle leies ut til en nabobonde. Alt i alt blir fylkesmannens konklusjon et klart nei.

– Eiendommene skal kunne kjøpes av de som vil drive med et aktivt jordbruk, og som vil bo på eiendommene. Ikke av de som vil drive med annen type virksomhet enn landsbruk.

Advarer mot å stoppe salget

Hva dette vil bety for framtida til den bevaringsverdige, men forfalne gården i Asker er helt uvisst. På befaringen i forrige måned advarte Gudbrand Tandberg myndighetene mot å stoppe salget.

– Det er ingen andre som ønsker å gjøre de tingene vi ser for oss her på gården de neste 20-30-årene. Det betyr at stedet bare vil forfalle mer.