Hopp til innhold

Strid om gårdssalg i Asker

Politikerne har gitt grønt lys for at et aksjeselskap skal få kjøpe gården med bygninger og jorder for hele 25 millioner kroner. Det får bøndene til å reagere.

Haugbo gård i Asker

Hovedhuset på Haugbo i Asker har stått ubebodd i 30 år. Nå vil Asker kommune selge til et eiendomsselskap som vil starte restaurant.

Foto: Dag Aasdalen / NRK

Den gamle praktgården Haugbo ligger idyllisk til i enden av en allé ikke langt fra Skaugum.

Det hvite hovedhuset i herregårdsstil har nok sett bedre dager. Huset har stått ubebodd i tretti år og er nå forfallent.

Odd-Einar Hjortnæs

Odd-Einar Hjortnæs.

Foto: Nils Gelting Andresen / NRK
Lene Conradi

Lene Conradi.

Foto: Andrea Melby/NRK

Nå skal gården få nye eiere, men bondelaget mener både kjøper og kjøpssum blir feil.

– Her er det altfor høy pris i forhold til hva du kan tjene på å drive denne eiendommen, sier leder av Akershus Bondelag Odd-Einar Hjortnæs.

– Umulig å leve med

Og det er heller ingen bonde som nå ivrer etter å kjøpe den privateide gården med 140 mål dyrka mark. Derimot er et eiendomsselskap villig til å legge 25 millioner kroner på bordet for eiendommen. Det er over fire ganger mer enn hva taksten ble satt til i 2007.

– Bønder skal kunne leve av å drive landbrukseiendommer. Denne prisen er helt umulig å leve med om du skal drive dette som en landbrukseiendom, sier Hjortnæs.

Formannskapet ga grønt lys

I Norge er det strenge regler for salg av gårdsbruk, blant annet må prisen være forsvarlig.

Også Askers jordbrukssjef mente at salgssummen var altfor høy til at kommunen kunne si ja til salget. Et flertall i formannskapet i Asker valgte likevel å gi grønt lys.

– Vi er opptatt av å ta vare på både jorda og bygningsmassen. Med de nye eierne får vi åpnet opp gårdsbruket for allmennheten. Det legges opp til restaurantvirksomhet og selskapslokaler her. Totalt sett ser vi dette som en veldig god løsning for Asker, sier høyreordfører Lene Conradi.

Artikkelen fortsetter under bildet

Haugbo gård i Asker

Gården har 140 mål dyrka mark og ligger i enden av en allé med Asketrær.

Foto: Dag Aasdalen / NRK

– Bør pålegge å dele eiendommen

Bondelaget mener en bedre løsning ville være å la eiendomsselskapet bare kjøpe bygningene, mens bøndene fikk kjøpe jordene rundt. Men dette ønsket ikke selger.

– Vi har tidligere åpnet opp for at det skal være mulig å splitte opp dette, men eierne ønsket å ha kontroll på dette selv, sier Conradi.

Men siste ord er ikke sagt i striden om Haugbo. I dag kommer Fylkesmannen til gårds for å gjøre seg opp sin mening om aksjeselskapet skal få lov til å bli gårdseier i Asker. Bondelagets råd er klart.

– Jeg mener at Fylkesmannen bør gå inn og gjøre om vedtaket i Asker i forhold til konsesjon, og at de bør pålegge å dele eiendommen, sier Hjortnæs.