– Det er altfor lettvint å drive gatekjøkken slik det er i dag. Det er ingen krav til kompetanse for de som skal drive, sier seniorinspektør i Mattilsynet, Kari Dommarsnes.
I mars og april kontrollerte Mattilsynet 49 gatekjøkken i Oslo. Av dem måtte sju stenge dørene umiddelbart.
- Les også:
– Vi stengte fordi vi oppdaget en betydelig helsefare. Jeg synes det er alvorlig at det gjaldt hele sju steder, sier Dommarsnes.
Vil luke ut verstingene
Dommarsnes forteller at lovverket sier at den som driver et serveringssted skal ha "tilstrekkelig kompetanse".
– Men det er jo vanskelig å kontrollere hva som er tilstrekkelig kompetanse. Det får man ikke avdekket før vi i Mattilsynet kommer på kontroll. Så slik som det er nå, er det bare å åpne og håpe at vi ikke kommer, sier Dommarsnes.
Hun mener at det bør være en form for kompetansekrav før man i det hele tatt får lov til å åpne et serveringssted.
– På den måten kunne man ha luket ut verstingene helt fra starten.
NRK har forsøkt å komme i kontakt med Næringsdepartementet for en uttalelse om hvordan de stiller seg til eventuelle kompetansekrav til serveringssteder, men uten å lykkes. Næringsetaten i Oslo kommune viser til at aktører i serveringsbransjen må avlegge en etablererprøve, men kommunen har ikke noe med pensum og innholdet i prøven å gjøre.
- Les også:
Skittent toalett og muggen pizza
Dommarsnes forteller at det var ulike ting som gjorde at de fattet hastevedtak om å stenge de sju stedene i vår. Blant annet vannlekkasje som kunne føre til kryssforurensing, skitne og rotete lager, en sofa med en muggen pizza på og et skittent personaltoalett.
– Det toalettet så ut som det ikke hadde blitt vasket på lang lang tid. Det lå dopapir overalt. Og hvis personalet ikke har kontroll på personlig hygiene, så kan jo bakterier spre seg til kundene, sier Dommarsnes.
Har rettet opp manglene
NRK har vært i kontakt med daglig leder av ett av gatekjøkkenene som måtte stenge. Årsaken var vannlekkasje.
– Vi holdt stengt i omtrent en måned for å rette opp det Mattilsynet påpekte. Det var grunnvann som kom inn på kjøkkenet. Vi har reparert det nå, og nå er alt i orden, forteller daglig leder. Men han presiserer at han var enig i Mattilsynets vedtak om å stenge for å rette opp manglene.
Aftenposten har vært i kontakt med alle de sju gatekjøkkeneierne.
Alle de sju stedene som måtte stenge etter denne kontrollen er åpne igjen.