Hopp til innhold

Nå blir det smilefjes over hele landet

Mattilsynet vil innføre smilefjes for serveringssteder over hele landet fra nyttår. Ordningen har allerede vært prøvd ut i Møre og Romsdal og Trøndelag i noen år.

Smilefjes

Fra neste år kommer Mattilsynets smilefjes på alle serveringssteder i Norge.

Foto: Scanpix

Liv Engravslia

Liv Engravslia er prosjektleder for smilefjesordningen i Mattilsynet.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Hensikten er å gi publikum et enklere redskap for å vurdere kvaliteten på serveringsstedene etter at de har hatt besøk av Mattilsynet. Tilsynet kan da gi restaurantene tre mulige slags smilefjes, alt etter kvaliteten.

– Gode erfaringer

– De gode erfaringene både fra Møre og Romsdal, Trøndelag, Danmark og Finland, gjør at vi nå går i gang i hele Norge, sier prosjektleder Liv Engravslia i Mattilsynet.

Det er Helse- og omsorgsdepartementet som nå har bedt Mattilsynet innføre ordningen.

– I starten vil det nok bli en del ekstra arbeid på våre inspektører, men erfaringene fra Trøndelag og Møre og Romsdal viser at det ikke gir særlig merarbeid over tid, sier prosjektlederen.

En prøveordning med smilefjes ble innført i Trøndelag og Møre og Romsdal allerede i 2007.

Både Forbrukerrådet og andre organisasjoner er positive til smilefjesene, og folk flest har også benyttet seg av den i de to fylkene hvor dette er prøvd ut.

Henges opp

– Et smil betyr gode resultater på tilsyn. En strekmunn betyr at noe må rettes, mens en sur munn betyr at alvorlige mangler er funnet, opplyser Liv Engravslia.

En egen smilefjesrapport skal henges opp ved serveringsstedene som er undersøkt av Mattilsynet, og skal være godt synlig for publikum.

– Målet er rett og slett gi forbrukerne informasjon om resultatene av Mattilsynets tilsyn med serveringsstedene slik at forbrukerne kan ta informerte valg, forteller Liv Engravslia i Mattilsynet.