Hopp til innhold

Se unik film av Oslo-ulven

En amatørfotograf hadde nybegynnerflaks da hun festet et kamera til en busk i Østmarka.

Ulv filmet i Østmarka. Filmet av kameraet til Berit Lind.

– Østmarka og turene i skogen har fått en ny dimensjon. Det er en unik berikelse at Oslo som hovedstad huser en ulveflokk i en bynær villmark. Dette gir mulighet for store opplevelsesverdier, mener Berit Lind.

I høst tok hun turen ut i Østmarka, og monterte et lite kamera på en busk ved et myrdrag.

Dette var hennes første forsøk på å fange ulv på film, og det skulle vise seg å bli full klaff. Da hun kom tilbake få dager senere oppdaget hun at en ulv hadde lusket få meter fra kameralinsen.

Lennart Fløseth

ENTUSIASTISK: Leder i Foreningen våre Rovdyr, Lennart Fløseth, mener de nye ulvebildene er fantastiske.

Foto: Dag Robert Johansen / NRK

– Jeg vil kalle filmen resultat av nybegynnerflaks. Det er helt fantastisk, noe av det beste jeg har sett, sier styreleder i Foreningen våre rovdyr, Lennart Fløseth entusiastisk.

– Eksotisk

I fjor slo ulveparet Fenris og Frøya seg ned i Østmarka. Samme vår fikk ulveparet valper.

– Det er nok et av alfadyrene, vil jeg tro. Altså en av de voksne ulvene, enten hun eller han. Men det kan også være en av valpene fra i fjor, sier Fløseth.

Den heldige amatørfotografen Berit Lind er svært glad for at ulvefamilien har slått seg ned i Østmarka. Hun er lidenskapelig opptatt av ulv, og ansatt som rådgiver i Foreningen våre rovdyr.

– Nordmarka blir ikke den samme å ferdes i når man først har blitt «bitt av» spenningen og det eksotiske det er å ferdes i en skog hvor det lever en ulvefamilie. Den er vill, umerket og nesten ikke noen har sett de. Nettopp det faktum at de er umerket gjør de mer eksotiske for opplevelsesverdien.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Rådyr i Østmarka

IKKE BARE ULV: Også et rådyr passerte kameraet til Berit Lind.

Foto: Berit Lind

Ulvebestanden øker

– I Østmarka bor trolig fem-seks ulver, men vi vet ikke om det er født ulvevalper der i år, sier leder i Rovdata, Morten Kjørstad.

Heller ikke han kan si sikkert om filmen viser Fenris, Frøya eller en av fjorårets valper.

Til sammen var det cirka 400 ulver i Skandinavia vinteren 2013-2014, hvorav cirka 30 ulver som bare ferdes i Norge, 50 ulver i grenserevir mellom Norge og Sverige, og omtrent 320 ulver som bare bor i Sverige.

Den helnorske bestanden har økt med ti ulver de siste åtte årene. Det merker bøndene. Før 2011 var det gaupa som tok flest rovdyr i Akershus. Nå er det ulven. Så langt i år har fylkesmannen fått inn rovdyrerstatningskrav for 400 husdyr.

Ulv i Østmarka

KAN VÆRE EN AV VALPENE: Ekspertene er usikre på om dette er Fenris, Frøya eller en av deres valper som ble født i fjor.

Foto: Berit Lind