Hopp til innhold

Oslo-skole må rives 14 år etter at den ble bygd

I 2005 ble Refstad skole åpnet etter kun seks måneders byggetid. Nå skal skolen rives.

Refstad Skole

BLIR REVET: Onsdag ble Refstad skole besluttet revet, det gjør flere glade.

Foto: Anders Fehn / NRK

Skolen fikk ikke lang levetid. Den var kun i drift i 13 år. Refstad skole ble hastestengt med setningsskader i fjor sommer, og torsdag ble skolen bestemt revet.

– Det at vi har en skole som bare stod i 13 år før den måtte stenges er veldig beklagelig. Det er ikke slik vi skal ha det, sier Marthe Scharning Lund (Ap), byråd for næring og eierskap i Oslo kommune.

Skilt på Refstad skole

HASTESTENGT: Refstad skole ble hastestengt i fjor sommer.

Foto: Andreas de Brito Jonassen / NRK

Må bygge nytt

Undervisningsbygg er et kommunalt foretak i Oslo kommune, som har som oppgave å utvikle, bygge, drifte og forvalte skolebyggene i Oslo. De har gått gjennom hele bygget for å se hva som har gått galt.

Marthe Scharning Lund

BEKLAGELIG: Marthe Scharning Lund (Ap), byråd for næring og eierskap, sier at det er beklagelig at skolen må stenges etter kun 13 års drift.

Foto: Anders Fehn / NRK

– De har kommet frem til at det har vært flere ting som har gått galt. Både hvordan skolen er satt opp og hvordan den har blitt utvidet, sier Lund.

Refstad skole ble i utgangspunktet satt opp, som en midlertidig skole, satt sammen av moduler. Etter hvert ble den omregulert til en permanent skole, og det ble bygget på en ny etasje.

Da skolen ble stengt i fjor fortalte Undervisningsbygg at skolen ble bygget i rekordfart fordi skolebehovet var stort.

– Vanlig levetid for en slik skole i Oslo er på mellom 25 og 40 år, sa Marit Thorsen i Undervisningsbygg til NRK i fjor.

Konklusjonen er nå at skolen skal rives 14 år etter at den blir bygd, istedenfor å reparere den gamle.

Refstad Skole møte

SAMLET: På et møte i dag var både byråd for næring og eierskap i Oslo kommune, FAU ved Refstad Skole og Rektor samlet.

Foto: Anders Fehn / NRK

Får det som de vil

Magnus Kristiansen, rektor ved Refstad skole er fornøyd.

Magnus Kristiansen

REKTOR: Magnus Kristiansen, rektor ved Refstad Skole er fornøyd med beslutningen om at det skal bygges en ny skole på Refstad.

Foto: Anders Fehn / NRK

– Jeg er fornøyd med at man har kommet til den beslutningen at man skal rive skolen, fordi det har vært mange problemer, sier han.

FAU ved skolen har i ett års tid jobbet for at det skal bygges ny skole og at den gamle skal rives. Nå får de det som de vil.

– Jeg er veldig glad og veldig fornøyd med at de har landet på akkurat det samme som vi har jobbet for, sier FAU-leder, Torunn Graftås.

Trolig klar i 2024

En ny skole på Refstad står trolig klar til bruk i 2024, ifølge byråden.

– Nå skal vi inn å planlegge hvordan skolen skal se ut og hvordan den skal brukes i området. Det skal jobbes raskt, men vi skal ikke gå på en smell en gang til å gjøre det for raskt, sier byråden.

FAU ved skolen mener det er for lenge til 2024.

Torunn Graftås FAU-leder ved Refstad.

FORTGANG: Torunn Graftås FAU-leder ved Refstad skole er fornøyd med at en ny skole vil bli bygget, men ønsker at det skjer raskt.

Foto: Anders Fehn / NRK

– Vi er ikke fornøyd med fremdriftsplanen. Der er vi uenig i hvor lang tid det vil ta å sette opp en ny skole. Så det blir den største jobben fremover, å sørge for at prosessen går trygt, sikkert, men også raskt, sier Graftås.

Siden skolen ble stengt i fjor har elevene blitt busset til Bredtvet skole tre kilometer unna.