Hopp til innhold

Mer penger i svindel enn i bankran

Banksvindel gir større gevinstmuligheter for kriminelle enn bankran.

Nordea

Stemmer summen, er det mer enn hva Nokas-ranerne fikk med seg i norgeshistoriens største ran.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

Nordea skal ha blitt tappet for minst 60 millioner kroner ved hjelp av en utro tjener i en filial i Oslo og noen tastetrykk.

Stemmer summen, er det mer enn hva Nokas-ranerne fikk med seg i norgeshistoriens største ran.

Forsker David Häger ved Institutt for industriell økonomi ved Univsersitetet i Stavanger, sier svindlere kan loppe banker for større beløp enn tradisjonelle ranere.

– Potensiale for å få med seg mer penger ved svindel enn ved ran er langt større.

Häger er 1. amanuensis 2 ved Universitetet i Stavanger. Han har skrevet en doktorgrad om banksikkerhet. Han underviser og forsker også på samme tema.

Stort beløp

En bankansatt i Nordea i Oslo skal ifølge VG ha lagt til rette for at en straffedømt forretningsmann kunne tappe kontoen til en styrtrik kunde og overføre 60 millioner kroner til Dubai.

Den bankansatte er fengslet, og Nordea bekrefter at de har anmeldt forholdet, men ønsker ikke å si noe om beløp av hensyn til politietterforskningen.

I Finance Credit-saken ble flere banker svindlet for 1,4 millArder kroner, altså en god del mer enn Nordea-svindelen. Men 60 millioner er nesten tre millioner mer enn norgeshistoriens største ran.

Godt sikret

På tross av at noen langt mindre voldsomme tastetrykk førte til enorme beløp i Nordea-saken, tror Häger at norske banker generelt er godt sikret mot svindel.

Og selv om det ofte er langt større beløp ved svindel enn ved ran, får forbryterne nesten alltid sin straff:

– Det går an å spore pengene, så sjansene for at bankene får pengene tilbake pengene er gode. Dessuten er sjansen for å bli tatt også stor, sier Häger.

Les flere nyheter fra Oslo og Akershus. Følg NRK Østlandssendingen Østlandssendingen på Twitter

Flere nyheter fra NRK Stor-Oslo