Hopp til innhold

Mener skolebyråden bløffer om skolebudsjett

Oslo-skolen blir likevel ikke skjermet for kutt på neste års budsjett, hevder Utdanningsforbundet.

Kutt i skolebudsjett

- Torger Ødegaards løfter om et bedre skolebudsjett er en bløff, sier leder i Utdanningsforbundet i Oslo, Terje Vilno.

Foto: Lise Åserud/Tuva Gaarder Nordli / Scanpix/NRK

Utdanningsforbundet har regnet ut at driften kuttes med 30 millioner kroner fordi skolene ikke fullt ut får dekket kostnadene knyttet til nye elever.

De er dermed uenige i påstanden om at Osloskolen er en av få skjermede sektorer i forslaget til budsjett for 2013, som byrådet har la fram onsdag ettermiddag.

Les også: Osloskolen skjermes for kutt

– Det som viste seg da vi så budsjettet var at Ødegaards (skolebyråd Torger Ødegaard (H), red. anm.) løfter om et vesentlig bedre skolebudsjett var en bløff, sier Terje Vilno, leder i Utdanningsforbundet Oslo.

Byråd for kultur og utdanning, Torger Ødegaard

- Det er ikke et kutt, sier skolebyråd Torger Ødegaard (H).

Foto: Stig Jaarvik / NRK

Rett før byrådets budsjettsforslag ble lagt frem onsdag sa Ødegaard at skolen ikke trengt å bekymre seg for kutt. Men selv om skolene får mer penger, mener likevel Vilno at de i realiten kuttes med 30 millioner kroner.

Årsaken er at elevtallet øker, mens skolene bare for kompensert 80 prosent av det hver ekstra elev koster.

– Vi får mindre for pengene neste år

– Hvis du ser på hva du får for budsjettet inneværende år og sammenlikner med hva du får for pengende neste år, så vil du få mindre for budsjettet neste år og det er i våre øyne et kutt, sier Vilno.

Les også: Store kutt i Osloskolen i 2011

Men Ødegaard er helt uenig i at dette er et kutt. Han mener at en kompenasjon på 80 prosent er godt nok.

– Det er fordi en hver nye elev koster ikke like mye som den første eleven, så det er ikke sånn at kostnaden for å få én elev til er like mye som kostnadene for å starte en ny klasse, eller skole for den saks skyld.

Men Vilno synes ikke det er et godt argument.

Terje Vilno

Leder i Utdanningsforbundet Oslo, Terje Vilno.

Foto: Tuva Gaarder Nordli / NRK

– Klassene og gruppenen er fulle allerede i dag og etter vårt syn er det ikke plass til flere elever i de gruppene som allerede eksisterer.

– Vil få konsekvenser

Ødegaard mener imidlertid at kompenasjonen er god nok, selv med nye klasser.

– Hvis man ser på skolene, klassene og budsjettene under ett så jevner dette seg ut. Hvis bystyret vedtar et skolebudsjett på 11,5 milliarder, der hver fjerde oslokrone går til skole neste år, er det meget bra budsjett.

Men Vilno tror budsjettet vil få konsekvenser.

– Lærerne får flere elever å forholde seg til i undervisningssituasjonen, det betyr at de får dårligere muligheter til å følge opp. Vi ser jo på resultatene i osloskolen at de målene som byrådet har satt seg for resultatene ikke nås.