Hopp til innhold

– Ofrer barnehagebarna for de eldre

Opposisjonen reagerer på budsjettforliket i Oslo kommune og mener barnehagebarna ofres for eldreomsorgen.

Marianne Borgen

SVs gruppeleder Marianne Borgen reagerer på prioriteringene i budsjettforliket mellom bystyrepartiene og Fremskrittspartiet.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Bystyreflertallet i Oslo ofrer barna til fordel for de eldre, mener opposisjonen.

Fra før er bemanningsnormen i Oslos kommunale barnehager fjernet, og onsdag vedtas et budsjett som både legger opp til salg av barnehager til private og kutt i bevilgningene til barnehagene.

– Skammelig

– Det mest dramatiske er at de satser på eldreomsorgen på bekostning av de yngste barna. De gjør de yngste barna og barnehagebarn til salderingspost, sier SVs gruppeleder Marianne Borgen.

Hun mener kuttene vil ramme de aller yngste hardt.

– De vil kommersialisere barnehagene, selge ut flest mulig barnehager, ikke ha noen bemanningsnorm i barnehagene og i tillegg så sier de at det skal bli mulig å ta ut større utbytte fra barnehagedriften.

Det vil føre til dårligere barnehager, dårligere tilbud for de aller yngste og det er faktisk skammelig, sier Marianne Borgen.

I byrådets opprinnelige budsjettforslag er det lagt opp til at Oslos bydeler, som har ansvaret for både eldreomsorg og barnehager, må spare 316 millioner kroner.

I budsjettforliket er Høyre, Venstre, Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet enige om å plusse på bevilgningene til de eldre, men ikke til barna.

– Trenger bedre eldreomsorg

Arbeiderpartiets finanspolitiske talskvinne Rina Mariann Hansen sier at Oslo-budsjettet totalt sett er blåst opp så mye at det er merkelig at barnehagene er utelatt.

Rina Mariann Hansen

Arbeiderpartiets finanspolitiske talskvinne Rina Mariann Hansen.

Foto: Arbeiderpartiet

– Jeg er overrasket over at Høyre har latt seg lokke med på uansvarlig økonomisk politikk av Fremskrittspartiet, både ved å øke låneopptaket til kommunen massivt og binde opp kommunens økonomiske handlefrihet i mange år ved å selge barnehager og sykehjem til private og leie dem tilbake.

Hun nekter ikke for at eldreomsorgen i byen trenger et løft, men vil ikke gjøre det på bekostning av barnehagene.

– Jeg er enig i at vi trenger bedre eldreomsorg i Oslo, men jeg mener også at tilbudet til barnehagebarn, som vi har hatt stort fokus på denne høsten, må bli bedre. Det er ikke Fremskrittspartiet og Høyre ikke enige i.