Hopp til innhold

Nå kan «Mama Inger» havne i fengsel

Regjeringen vil forby tigging ved lov, og også hjelperne skal straffes. Velmenende nordmenn som åpner hjertedøra for tiggere, kan havne bak en låst fengselsdør. – De får putte meg inn, sier Inger Husby.

Inger Husby fra Bøler er blitt venn med de lokale tiggerne i området, og har besøkt dem hjemme i Romania.

VIDEO: Hun gir rumenske tiggere frokost, klesvask, klemmer, hodepinetabletter – og hus. NRK besøkte Inger Husby hjemme på Bøler i fjor sommer. FOTO/REDIGERING: Kjetil Grude Flekkøy.

Ett av alternativene i det nasjonale tiggeforbudet som regjeringen har sendt på høring, er å straffe organisert tigging med inntil ett års fengsel. Medvirkning til tigging skal straffes like strengt. Det kan være å dekke reiseutgifter, sørge for forsyninger eller tilrettelegge overnattingsmuligheter, ifølge lovforslaget.

Dermed kan Inger Husby på Bøler i Oslo bli kriminell. Hun gjør langt mer enn å legge en tier i koppen til tiggerne.

– De har overnattet her flere ganger. De som er her på Bøler har jeg matpakke til, og jeg fyller statoilkoppen med kakao. Jeg vasker tøyet deres når det er behov for det, og innimellom er de hjemme her på middag, sier hun.

Eksempler på medvirkning kan bl.a. være at en person tilrettelegger overnattingsmuligheter for en person for at vedkommende skal kunne tigge.

Justisdepartementets lovforslag

«Mama Inger» har ingen planer om å gi seg, selv om lovforslaget blir vedtatt.

– Jeg tror jeg bare blir enda mer ivrig på å hjelpe. Jeg synes ikke det høres mulig ut å straffe folk som hjelper andre som har det vanskelig og er fattige.

Er du ikke redd for konsekvensene?

– Nei. De får putte meg inn. Det blir en ny erfaring.

  • OSLODEBATTEN: Er tigging en trussel for byens innbyggere eller bør byen ha rom for fattigdom? NRK Østlandssendingen leder tv-overført debatt på DOGA torsdag kveld. «Les mer.»

– Nødvendig å straffe medvirkning

Vidar Brein-Karlsen

Statssekretær Vidar Brein-Karlsen (Frp) vil straffe aktiv tilrettelegging for tigging.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Statssekretær i justisdepartementet, Vidar Brein-Karlsen (Frp), mener det er nødvendig å ta med medvirkning i lovforslaget, selv om det kan ramme nordmenn som bare ønsker å hjelpe.

– Det er fordi det er en aktiv tilrettelegging av en aktivitet som vi ønsker skal bort. Da må vi gi politiet en hjemmel til slå ned på at det legges til rette for at folk kommer hit, gjerne i større grupper, for å tigge, sier han.

Forslaget gjør gruppeleder i Oslo bystyre, Marianne Borgen (SV), opprørt.

Marianne Borgen

Marianne Borgen (SV) frykter at de som hjelper tiggere blir satt i fengsel.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

– Konsekvensen vil bli at du kan blir satt i fengsel eller få store bøter hvis du hjelper tiggere, sier Borgen.

Hun liker heller ikke at det ikke skal mer til enn at to tiggere samarbeider for at tiggingen skal defineres som organisert.

– Da kan en far og en sønn som sitter i Oslos gater og tigger, bli både bøtelagt og satt i fengsel. Dette løser ingen av de grunnleggende problemene som fattigdom faktisk handler om.