Hopp til innhold

Lover full rehabilitering av Holmlia bad

Og Tøyen, Stovner og Manglerud får nye bad. Mens Oslo-badene såvidt har holdt seg flytende de siste tiårene, varsler byrådet temposkifte til crawl.

Raymond Johansen under Holmlia bad

IKKE IMPONERT: Raymond Johansen kan ved selvsyn konstatere at det er brukt mange midlertidige tetninger for å hindre at Holmlia bad må stenge.

Foto: Olav Juven / NRK

– Se her, utbryter byrådsleder Raymond Johansen (Ap) idet han beveger seg innover en betongtunnel med fukt og rustne rør dypt nede i fjellet under Holmlia bad.

– Her er det forsøkt å ta på tetningsmasse og reparert midlertidig. Her ser du at vannet har trengt igjennom.

– Sånn kan vi ikke ha det. At det er akutt behov for å gjøre noe, trenger du ikke være håndverker eller ingeniør for å se, sier tidligere rørlegger Johansen.

Rina Mariann Hansen og Raymond Johansen på Holmlia bad

LOVER REHABILITERING: Idrettsbyråd Rina Mariann Hansen og byrådsleder Raymond Johansen regner med å forlenge levetiden til Holmlia bad med 30-40 år.

Foto: Olav Juven / NRK

Store lekkasjer

Med sine 34 år er Holmlia Oslos nyeste offentlige bad, men den tekniske tilstanden er så ille og lekkasjene så omfattende at badet står i fare for å stenge hvis ikke noe gjøres.

Nå setter byrådet av én million kroner til å prosjektere full rehabilitering. Ifølge byrådslederen er det å anse som et løfte om totalrenovering.

– Vi er opptatt av at vi også skal ha bydelsbad og at også de som bor på Holmlia skal ha anleding til å bade i nærmiljøet.

– Vi vet at andelen som ikke kan svømme i Oslo er høy, ikke minst blant ikke etnisk norske. Det å ha et badetilbud i nærheten av skolen er en forutsetning for å ha en god svømmeundervisning, sier Raymond Johansen.

Store ambisjoner

Da Oslo bystyre vedtok bademeldingen i 2014, var planene svært ambisiøse. I tillegg til et nytt, gigantisk Tøyenbad, skulle byen få tre områdebad hvor det ble antydet ti bassenger i hvert.

– Et premiss i bademeldingen var at lokale bad skulle legges ned for å finansiere større, mer sentrale bad. Det er vi uenig i, sier kultur- og idrettsbyråd Rina Mariann Hansen (Ap).

– Vi ønsker å bevare de helt lokale badene, sånn som her på Holmlia, på Romsås og på Nordtvet. Men det er ikke bygd nye publikumsbad siden 1983, så det er også viktig å bygge nye bad.

– Vi bygger kanskje ikke så gigantiske bad på Stovner, Tøyen og Manglerud som noen kunne ha ønsket seg, men det viktigste for oss er å bygge ut kapasiteten samtidig som folk fortsatt skal ha et svømmetilbud i nærheten av der de bor, sier hun.

Stovnerbadet

STOVNERBADET: Stovnerbadet er det eneste planlagte badet på et sted der det ikke har vært bad fra før. Byggestart er anslått til 2020.

Foto: Oasen/Kultur- og idrettsbygg

Etterlyser Oslo vest

Kloke av skade er svømmefolket avventende inntil de ser om det er realisme i planene.

– Vi er veldig positive til de planene som foreligger, men planer har foreligget i mange år uten at vi som driver svømmeidrett har sett at det har blitt mer vann vi kan bruke, sier leder i Oslo Svømmekrets, Håvard Bekk.

Han etterlyser også planer for Oslo vest og sier vestkanten har et åpenbart behov for et svømmeanlegg for publikum, svømmeopplæring og organisert idrett.