Hopp til innhold

Raser mot snøfresing inn på privat eiendom: – Aldri opplevd maken

Oslo kommune får kritikk for å skade planter og trær med snømåkingen sin. Både Slottet og flere innbyggere klager på at plantene deres raseres.

– Det er helt håpløst. Jeg skjønner at de må ha et sted å legge snøen, men det kan jo ikke gå utover beboerne, som prøver å ha et hyggelig bomiljø, sier Jon Darre.

Da han kikket ut vinduet sitt på Frogner mandag, fikk han nesten sjokk. Der ble nemlig snø full av grus og salt fra veibanen frest rett på flere trær i hagen. Den tilhører en bygård der broren og moren hans bor.

Jon Darre står i Eckersbergs gate i Oslo. Han har på seg en grønn dunjakke over en grå genser. Rundt halsen har han et rødt og blått rutete skjerf. Darre har brunt hår og tredagersskjegg.

OPPGITT: Jon Darre tok spaden fatt da han så at trærne i nabolaget ble begravet i forurenset snø med salt og grus.

Foto: Bård Nafstad / NRK

Darre og broren brukte to timer på å grave frem trærne igjen.

– Det er bare flaks at ikke noen av de store grenene knakk, for det var enorme isklumper og steiner som vi spadde vekk, forteller han.

Klager flere steder

I en nabolagsgruppe på Facebook har andre beboere lagt ut bilder av liknende tilfeller i området.

Flere kritiserer kommunen for å ta seg til rette på privat eiendom. Til og med Slottet har klaget på snøfresingen.

Snø med salt og grus frest inn i Slottsparken fra Henrik Ibsens gate

KONGELIG KRITIKK: Slottsgartneren har klaget til Bymiljøetaten etter at snø ble frest fra Henrik Ibsens gate og inn i Slottsparken.

Foto: S / Slottet

Britt Sunde Trondsen på Frogner mener det er helt unødvendig å frese snøen inn i folks hager.

– Det er en skandale. Jeg har bodd her i 35 år og aldri opplevd maken, sier hun.

Hun er redd for større skader hvis det freses mye snø inn langs husveggene, som deretter smelter.

– Jeg er bekymret for at vi får all den fuktigheten inn i kjelleren.

Britt Sunde Trondsen står i Eckersbergs gate i Oslo. Hun har på seg en lys grønn dunjakke over en svart genser. Hun har halvlangt grått hår og har på seg briller.

BEKYMRET: Britt Sunde Trondsen mener det var helt unødvendig av måkemannskapet å frese snøen rett inn i hagen fordi veien var helt grei å kjøre på.

Foto: Bård Nafstad / NRK

Kan være ulovlig

Organisasjonen Huseierne har lang erfaring fra mange saker om snømåking. Advokat Anders Leisner sier at kommunens ansvar for å holde veier og fortau åpne for ferdsel veier tungt:

– Når det snør kraftig, så er det sedvane at kommunen har anledning til å måke snø, og da til en viss grad også inn på folks eiendom, forklarer Leisner.

Anders Leisner, advokat i Huseierne

Anders Leisner er advokat i Huseierne.

Foto: Bård Nafstad / NRK

Men i tilfeller som på Frogner, der det ikke har snødd kraftig på flere dager og snøen bare skal ryddes vekk, har kommunen ikke den samme retten.

– Å løse den oppgaven ved å frese snø rett inn i folks hager i store mengder, det mener vi er å strekke den strikken vel langt. Det kan være i strid med naboloven, sier Leisner.

Les også Dette krangler naboer om i vinterhalvåret

Snøfreser i bruk

Står på sitt

Bymiljøetaten i Oslo kommune mener de har rett til å frese snø fra veier og fortau ut på sidearealer.

Vi må prioritere trafikksikkerhet og framkommelighet, og ønsker derfor å utføre mest mulig snøfjerning raskest mulig. Utfresing av snø benyttes derfor i så stor utstrekning som mulig, skriver veisjef Joakim Hjertum i en epost til NRK.

Joakim Hjertum, seksjonsleder i Bymiljøetaten, har på seg en refleksgul jakke. Han har kort brunt hår og kort helskjegg.

SVARER: Veisjef Joakim Hjertum i Bymiljøetaten i Oslo kommune sier behovet for framkommelige veier trumfer hensynet til planter og hager.

Foto: Rolf Petter Olaisen / NRK

Han sier at snø blir frest inn i parker, hager, friområder, skogkanter og andre sidearealer, men ikke inn på kirkegårder, skolegårder og barnehager.

Hvis snøfresingen gjør skade på noens eiendom skal det vurderes i hver sak om skadene er innenfor det naboloven tillater.

Skader som knuste ruter på bygg og biler skal ikke forekomme. Skader på beplantning som ikke er synlig kan vi vanskelig se ligger utenfor tålegrensa, skriver veisjefen.

Les også – Brøytemannskap har holdt på i hele natt

Buss på Sagene holde