Hopp til innhold

Kan bli dyrere bussbillett i rushtiden

Nok en gang kommer forslaget om å gjøre det dyrere å reise kollektivt i rushtiden enn ellers i døgnet.

Full buss 2

FULLE BUSSER: Dyrere kollektivbilletter i rushtiden kan få passasjerene til å spre seg til billigere tidspunkter, mener fagfolk.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Men bør det være enda dyrere enn i dag i rushtiden eller billigere enn i dag utenom de travleste timene? Eller kanskje gratis?

I en ny rapport foreslår Transportøkonomisk Institutt (TØI) og Dovre Group flere mulige tiltak for å utnytte kapasiteten bedre:

  • Man kan innføre en rushtidsavgift i kollektivsystemet. Med riktig utforming vil dette kunne spre rushtiden ut i tid og fjerne mindre viktige reiser.
  • Man kan tilby gratis kollektivreiser i timene før rushtiden. Dette er blant annet innført i noen store byer i Australia.

Dyre passasjerer

Kollektivplanleggernes store hodebry er at det er veldig dyrt å bygge opp en kapasitet som bare blir utnyttet noen korte og hektiske perioder på døgnet.

Kjell Werner Johanen

JA TIL RUSHTIDSAVGIFT: Jeg tror det kommer, sier Kjell Werner Johansen i TØI.

Foto: Olav Juven / NRK

– Da bør de som reiser på disse dyre tidene betale litt mer enn de som reiser på de billige tidene, sier assisterende instituttsjef Kjell Werner Johansen i TØI.

– Får vi flyttet åtte-ti prosent av rushtidstrafikantene til andre reisetidspunkter, er mye gjort når det gjelder kollektivkapasitet.

Risikerer vi ikke at de velger bilen i stedet?

– Nå innføres det jo rushtidsprising for bilistene i Oslo, og det tas vekk masse gateparkering, så der er det jo motvirkemidler, sier Johansen.

Tidsspørsmål

Forslagene kommer i kvalitetssikringsrapporten der de to konsulentselskapene har saumfart den store utredningen av hvor mye kollektivtransporten i Oslo og Akershus må bygges ut, den såkalte KVU Oslo-Navet.

Det er i forbindelse med dette arbeidet det også har blitt en diskusjon om hvor trangt og lenge passasjerene må finne seg i å stå, slik NRK omtalte i forrige uke.

Ideen om såkalt tidsdifferensierte kollektivtakster har blitt lansert og avvist flere ganger tidligere. Men Kjell Werner Johansen minner om at ulike priser til ulike tider ikke er noe nytt på lengre reiser.

Han tror nye teknologiske muligheter og mer fleksible arbeidstidsløsninger gjør at det er et tidsspørsmål før dette blir innført også i lokaltrafikken.

– Jeg tror dette kommer. På jernbanen har vi hatt minipriser og grønne avganger i hvert fall i tretti år. Flyselskapene er flinke til dette; det er det som gjør det mulig for dem å tjene penger.

Gulrot fremfor pisk

Også Ruter har syslet med tanken tidligere, men har så langt ikke fått politisk gehør.

Hanne Bertnes Norli

JA TIL RUSHTIDSAVGIFT: Men det er til syvende og sist et politisk spørsmål, understreker Hanne B. Norli i Ruter.

Foto: Olav Juven / NRK

– Det er viktig å utnytte den kapasiteten vi har så godt som mulig. Det å kunne spre rushtiden litt, er et veldig billig og veldig godt virkemiddel, sier plandirektør Hanne Bertnes Norli.

– Så er spørsmålet om man skal bruke priser eller informasjon for å få folk til å velge å reise på andre tider på døgnet.

Det Ruter ikke er i tvil om, er at man bør velge gulrot og ikke pisk dersom det blir aktuelt å ta prisvirkemidlet mer aktivt i bruk.

– Det vi har foreslått tidligere, er å gjøre det billigere utenfor rushtiden og ikke dyrere enn i dag i rushtiden, sier Hanne B. Norli.