Hopp til innhold

Idrettshall skaper byrådssplid i Oslo

Saken om Ekebergslettas framtid får byrådssamarbeidet i Oslo til å knake i sammenføyningene. Arbeiderpartiet bryter med SV og MDG og går sammen med Høyre, Frp og KrF.

Bækkelagets multiarena

STRIDENS KJERNE: Arbeiderpartiet bryter med byrådspartnerne og sikrer flertall for full utbygging av Ekeberghallen sammen med Høyre, Frp og KrF. Skissen viser et såkalt mulighetsrom og er ikke en endelig plan fra Oslo-idrettens side.

Foto: Lønnheim Idrett AS

Arbeiderpartiet gikk i bystyret i dag til det oppsiktsvekkende skritt å stemme imot sitt eget byråd og fremmet i stedet et felles forslag sammen med hovedmotstanderne Høyre og Fremskrittspartiet.

Det skjedde i saken om videre utvikling av Ekebergsletta. Sammen med de borgerlige partiene minus Venstre sikret Ap flertall for full utbygging av Ekeberghallen i tråd med planene til Oslo Idrettskrets og Bækkelaget Sportsklubb.

Sunniva Holmås Eidsvoll

I FARE: Blir dette en vane, setter det byrådssamarbeidet i fare, sier Sunniva Holmås Eidsvoll.

Foto: Oslo kommune/Sturlason

Det har falt mange særlig i SV tungt for brystet.

– Jeg har en klar forventning om at byrådspartiene ikke gjør det til en vane å ikke stemme sammen, sier SVs gruppeleder i bystyret, Sunniva Holmås Eidsvoll.

Er det noe som i så fall vil sette byrådssamarbeidet i fare?

– Ja, det er det, sier hun.

Kompromiss

Byrådets opprinnelige forslag om Ekebergsletta var et kompromiss mellom sterke verneinteresser og idrettens behov for nye anlegg. Allerede der godtok juniorpartnerne SV og MDG mer utbygging på sletta enn partiene egentlig ønsker.

Victoria Marie Evensen

SVEKKER IKKE KOMPROMISSET: Victoria Marie Evensen (Ap) mener at vedtaket fortsatt balanserer de ulike hensynene, idrettens behov, rekreasjon og vern, på en god måte.

Foto: Olav Juven / NRK

Kompromisset innebar KFUM Arena og en begrenset utbygging av Ekeberghallen. Resten av Ekebergsletta skulle vernes og sikres for rekreasjon og dagens idrettsaktivitet, herunder Norway Cup.

Nå får imidlertid idretten gjennomslag for kravet om full utbygging av hallen.

– Vi realiserer KFUM Arena i den nedskalerte versjonen, og Ekeberghallen får en utvidelse. Så sier vi egentlig stopp der fordi vi også har flertall for vern sammen med Rødt, sier leder for byutviklingskomiteen, Victoria Marie Evensen (Ap).

Mål å stemme samlet

– Vi sto i en situasjon i bystyret der vi risikerte at ikke noe kom til å bli vedtatt, sier Arbeiderpartiets gruppeleder Frode Jacobsen.

Frode Jacobsen

IKKE EN VANE: Frode Jacobsen (Ap) sier at målet er å stemme samlet i alle saker.

Foto: Olav Juven / NRK

– For å få til statlig vern, KFUM Arena og noe rundt Ekeberghallen, som det var flertall for i salen, måtte Arbeiderpartiet godta å utvide Ekeberghallen noe utover byrådets forslag.

Jacobsen bedyrer at det ikke skal bli en vane å bryte med byrådspartnerne.

– Målet er selvfølgelig at vi stemmer samlet i alle saker. Det er gått fjorten måneder, og vi har stemt litt ulikt i noen saker. Jeg tror ikke vi skal lage for mye dramatikk ut av det, sier han.

Byrådspartiene var også splittet da Ap og Høyre fremmet et felles forslag om å rive Y-blokka i Oslos høringsuttalelse om nytt regjeringskvartal.

– Fordømt ansvar

Venstre mener at SV og MDG burde satt byrådssamarbeidet på spill i Ekeberg-saken.

– Ekebergsletta er Oslos Lofoten, Vesterålen og Senja. Det er miljøpartienes fordømte ansvar å hindre de store partiene i å bygge ned grøntområdene stykkevis og delt, sa gruppeleder Guri Melby fra talerstolen.

Både MDG og SV sier at de ikke vurderte å gå ut av byrådet på denne saken.

Ekebergsletta

KFUM ARENA: Også KFUMs nye fotballstadion fikk tommelen opp i Oslo bystyre. I bygget bak tribunen er det planer om barnehage og svømmehall.

Foto: LPO arkitekter