NRK Meny
Normal

Stor motstand mot arena-utbygging på Ekebergsletta

Naboene frykter at deler av den velkjente sletta tettes igjen.

Ekebergsletta

Slik ser KFUMs planlagte stadionanlegg ut. Nå knytter det seg stor spenning til hva byrådet går inn for i sitt områdeprogram for Ekebergsletta.

Foto: LPO arkitekter

– Vi i Oslo er veldig flinke til å ta vare på markagrensa, vi må også ta vare på grensene der det bor folk, sier Jannicke Birkevold og ser utover sletta som er en del av Oslos største parkområde.

Nesten 400 000 kvadratmeter med grønne sletter, kanskje best kjent gjennom fotballturneringen Norway Cup.

Jannicke Birkevold og Kari Bjørklind

Jannicke Birkevold (foran) og Kari Bjørklind frykter at deler av Ekebergsletta tettes igjen.

Foto: Else Karine Archer / NRK

Nå mener folk i nærområdet at sletta er under press fra utbyggere som vil bygge større og høyere idrettsanlegg i randsonen. Birkevold er styremedlem i «Ekebergsletta for alle», en gruppering som i flere år har jobbet mot utbyggingsplanene.

– Det passer ikke å bygge et idrettsanlegg for eliteidrett her. Det er begrenset kollektivtilbud hit for eksempel. Hvordan skal man da frakte tusenvis av folk hit?

– En nødvendig oppgradering

Barne- og ungdomsorganisasjonen KFUM ønsker å bygge et splitter nytt stadionanlegg i området der de har fotballbane i dag. Planene innebærer tribuneplasser til 2200 tilskuere, en svømmehall, garderobeanlegg og en barnehage.

– Dette er en helt nødvendig oppgradering, og så lenge dette holdes i et område mellom Brannfjell skole og ridesenteret, tror vi det er en fornuftig utbygging, sier Vegard Kobberdal, daglig leder i KFUM eiendom.

Vegard Kobberdal

Vegard Kobberdal, daglig leder i KFUM eiendom.

Foto: Else Karine Archer / NRK

Han viser til at den organiserte idretten øker hele tiden.

– 1400 barn spiller her i løpet av en uke. KFUM-hallen brukes av elever fra Brannfjell skole hver dag fra 08 til 17. Dessuten er SFO her etter skoletid, sier Kobberdal.

Men trenger barneidretten en stadion med 2200 sitteplasser?

– Det er ikke bare barneidrett. Vi tenker også på breddeidretten. Den går fra seks år og oppover. Som med langrenn, så trenger også fotballen arenaer for å spille bedre fotball når man kommer høyere opp i divisjonene.

Landslagskamper

Og det er nettopp dette naboene frykter. Norges Fotballforbund ønsker å leie det framtidige stadionanlegget til KFUM, for landslagskamper i ulike aldersklasser og muligens til trening for A-lagene.

Også Oslo idrettskrets har utbyggingsplaner. De vil løfte deler av et eksisterende bygg ved Ekeberghallen med tre etasjer.

Nå knytter det seg stor spenning til hva byrådet går inn for i sitt områdeprogram for Ekebergsletta. Lokalt på Nordstrand går Miljøpartiet de grønne inn for vern av Ekebergsletta. Byråd for byutvikling Hanna Marcussen, fra samme parti skjønner at naboene er urolige.

– Jeg skjønner at naboene er bekymret, men byrådet skal ha på plass en plan for hele området før nye byggeprosjekter får grønt lys, sier Marcussen til NRK.