Hopp til innhold
Tagging på minnesmerket for Benjamin Hermansen.
Foto: Kristina Lie-Hagen

Hærverk mot minnesmerke

Oppsummert

Tirsdag 20. Juli ble minnesmerket av Benjamin Hermansen på Holmlia i Oslo utsatt for hærverk. Bysten av den 15 år gamle gutten som ble drept av nynazister i 2001, ble tagget med støtteerklæring til Breivik.

 • Politiet uten tips etter hærverk

  Oslo-politiet har ikke fått inn tips etter hærverket på minnesmerket etter Benjamin Hermansen, som tirsdag ble tagget med en støtteerklæring til Anders Behring Breivik.

  Det sier politiadvokat Marthe Rørstad til NRK.

  Derfor må de basere seg på materialet de har, blant annet overvåkingsvideoer fra området.

  De vet fortsatt ikke når hærverket skjedde, og ber alle med informasjon om å kontakte dem.

  Tagging på minnesmerket for Benjamin Hermansen.
  Foto: Kristina Lie-Hagen
 • – Hatet er der fortsatt

  På minnemarkeringen etter 22. juli viste Nato-leder Jens Stoltenberg til hærverket på Benjamin Hermansens minnesmerke som et eksempel på at hatet eksisterer.

  – For ti år siden møtte vi hat med kjærlighet. Men hatet er der fortsatt. Det så vi da minnesmerket etter Benjamin Hermansen ble skjendet på det groveste, sa den tidligere statsministeren og Ap-lederen i sin tale i Oslo domkirke.

 • Ingen mistenkte etter hærverk

  Politiet har ingen mistenkte etter hærverket på minnesmerket for Benjamin Hermansen. Det er heller ikke mottatt noen tips i saken.

  Tagging er en type sak som kan være vanskelig å oppklare, sier politiadvokat Marthe Rørstad i Oslo politidistrikt til NTB.

  – Det er en sak som i sin natur har lite å gå på fra start. Vi må gå bredt ut og forsøke å snevre inn. Men hvis man har vitneobservasjoner og videoovervåking, så er det absolutt muligheter for oppklaring.

 • Minnemarkering etter hærverk

  Tirsdag kveld ble det holdt en minnemarkering for Benjamin Hermansen på Holmlia i Oslo. Markeringen ble holdt som en protest etter at minnesmerket ble tagget med en støtteerklæring til Breivik. Rundt 150 personer var til stede, ifølge Benjamins Minnefond.

  Hermansen ble drept av nynazister i 2001, 15 år gammel. Hærverket som ble gjort på bysten av ham etterforskes som hatkriminalitet av politiet.

  «Det ble ytret hat og det skjedde fellesskap og kjærlighet. Takk Holmlia», skriver Benjamins Minnefond på sine Facebooksider om markeringen.

  Minnesmarkering for Benjamin Hermansen etter hærverk.
  Foto: Inger Synnøve Jessen Aguilar
 • Minnesmerke tagga ned

  Minnesmerket til Benjamin Hermansen har blitt utsett for hærverk, skriv Aftenposten.

  Nokon har tagga «Breivik fikk rett», berre to dagar før tiårsmarkeringa av 22. juli. Hærverket blei oppdaga av ein forbipasserande i 12-tida tysdag.