Hopp til innhold

Foreslår gratis skolemåltid i Oslo

Neste skoleår kan det bli et gratis, kjøttfritt skolemåltid for alle elever ved videregående skoler i Oslo. Byrådet foreslår å sette av penger til dette i budsjettet som legges fram i slutten av september.

Etter hvert skal også ungdomsskolene få det samme tilbudet, og da vil 40.000 elever få ett måltid hver dag. Skolene får en sum penger fra kommunen og kan selv velge om de vil bruke pengene på frokost, lunsj eller begge deler.

– Det at vi spiser noe mindre kjøtt er en del av miljøkampen vår. Det vil være et godt tiltak for klima og miljøkampen. Her prøver vi å gjøre tre ting på en gang; helse, skole og miljø, sier helsebyråd Robert Steen (Ap).

Byrådet lovet gratis skolemat allerede i 2019, men innføringen ble satt på vent da kommunen fikk store koronautgifter. Maten vil koste Oslo kommune 96 millioner kroner i året.

– Vi mener det er en lur investering for å sikre at alle får mat. Hvis vi ønsker ro, konsentrasjon og et godt klassemiljø, er egentlig mat en del av det, sier skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) til NRK.