Skolematprosjekt i Rissa2
Foto: Marit Rein / Nofima

Skolemat

 • Foreslår gratis skolemåltid i Oslo

  Neste skoleår kan det bli et gratis, kjøttfritt skolemåltid for alle elever ved videregående skoler i Oslo. Byrådet foreslår å sette av penger til dette i budsjettet som legges fram i slutten av september.

  Etter hvert skal også ungdomsskolene få det samme tilbudet, og da vil 40.000 elever få ett måltid hver dag. Skolene får en sum penger fra kommunen og kan selv velge om de vil bruke pengene på frokost, lunsj eller begge deler.

  – Det at vi spiser noe mindre kjøtt er en del av miljøkampen vår. Det vil være et godt tiltak for klima og miljøkampen. Her prøver vi å gjøre tre ting på en gang; helse, skole og miljø, sier helsebyråd Robert Steen (Ap).

  Byrådet lovet gratis skolemat allerede i 2019, men innføringen ble satt på vent da kommunen fikk store koronautgifter. Maten vil koste Oslo kommune 96 millioner kroner i året.

  – Vi mener det er en lur investering for å sikre at alle får mat. Hvis vi ønsker ro, konsentrasjon og et godt klassemiljø, er egentlig mat en del av det, sier skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) til NRK.

 • Mye vegetarmat på svenske skoler

  Ved fire av fem svenske skolemåltider kan elevene velge vegetarmat, melder SVT. Omtrent én dag i uka er skolematen helt vegetarisk, viser en undersøkelse av menyen ved nesten 12.000 skolelunsjer.

 • Det blir ikke gratis skolemat

  De fire regjeringspartiene satte mandag en stopper for opposisjonens forslag om gratis skolemat da saken ble sluttbehandlet i Stortinget. Partiene begrunnet avgjørelsen med at de heller vil prioritere videreutdanning av lærere og innholdet i skolen.

  Elever forsyner seg av gratis skolemat ved Gimsøy skole
  Foto: Berit Heggholmen / NRK
 • Mener regjeringen må ta regningen

  Byrådsleder i Oslo Raymond Johansen (Ap) mener regjeringen må ta skolematregningen selv i stedet for å sende den til foreldrene, slik folkehelseministeren vil, melder VG. Johansen mener klasseskillet øker om foreldre må betale for skolematen.

  Raymond Johansen
  Foto: Andreas de Brito Jonassen / NRK

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no