Hopp til innhold

Erlend Loe er blitt politiker

Forfatteren var listefyll for De Grønne, men endte som vararepresentant i Oslo bystyre.

Erlend Loe

GRØNN VARA: Forfatter Erlend Loe fikk mange personstemmer og er blitt vararepresentant for Miljøpartiet De Grønne i hovedstaden.

– Dette blir spennende, sier Erlend Loe om det faktum at han er bare er en sykedag unna å innta en taburett i Oslo bystyre. Som 1. vararepresentant må han møte hvis Beate Folkestad Habhab skulle bli forhindret fra å møte i bystyret eller byutviklingskomiteen.

– Jeg ble spurt om å stå som listefyll nest nederst på Miljøpartiet De Grønnes valgliste, sier han.

Han legger ikke skjul på at dette er ukjent terreng.

– Prinsipielle ting mener jeg jo mye om, men praktisk dag-til-dag-politikk kan jeg lite om, innrømmer forfatteren.

– Har du begynt å finlese alt om bilfritt sentrum og så videre, så du kommer inn i det?

– Jeg har begynt å lese og har lagt merke til at det kommer noen store konvolutter fra bystyret, sier Loe.

Deler skjebne med Lars Lillo-Stenberg

– Det må ha vært mange som ønsket deg inn i bystyret, siden du sto så langt nede på listen, men endte opp som 1. vara?

– Ja, jeg har tydeligvis fått veldig mange personstemmer, i likhet med Lars Lillo-Stenberg som også er blitt vararepresentant (for Harald Nissen i Miljøpartiet De Grønne, red.anm.). Vi har klaget vår nød til hverandre noen ganger i det siste, humrer Loe.

Han sier at de begge er litt skremt. I en mer alvorlig tone legger han til at han setter seg inn i sakene nå, i tilfelle han må møte i bystyret.

– Jeg synes jo det som skjer i Oslo er veldig spennende, og hvis jeg kan være en bitte liten del av det så skal jeg jo gjøre mitt beste, lover Loe.

Erfaren storbysyklist

På spørsmål om hvilke saker han er engasjert i, sier Loe at han synes tanken om færre biler i indre Oslo by er fascinerende og radikal.

– Kjenner du noen i Oslo rådhus som du kan ta en kaffe med og småprate litt med hvis du blir kalt inn, så du ikke føler deg ensom?

– Nei, det gjør jeg ikke, men kanskje Harald Nissen, som har sittet en periode og skal fortsette? Jeg husker ham som en syngende og hoppende konsertsanger i alternativmiljøet i Trondheim for lenge siden. Jeg kan jo prate med ham, sier Loe.

Han har flaks. Nissen sitter i kultur- og utdanningskomiteen, og hans 1. vararepresentant er Lars Lillo-Stenberg. Én av dem vil med andre ord alltid være tilstede.

– Perfekt, det høres bra ut, sier Erlend Loe, som heller ikke legger skjul på at han kan få litt inspirasjon til en fremtidig bok.

– Jeg skal sørge for å ta hyppige notater hvis det skulle bli slik at jeg må møte, ja, humrer Erlend Loe.