Hopp til innhold

Ensomme eldre skal få dra på kino med hjemmehjelpen

Fire av ti eldre i Oslo har ingen å være sammen med når de har lyst til det. Nå skal de få hjelp til å være sosiale en halvtime i uka.

Aslaug Berckelhoff

STORT NETTVERK: Aslaug Berckelhoff har god helse, venner og familie som ofte besøker henne. Men for eldre som er mye ensomme tror hun aktivitet med hjemmehjelpen kan være en god ide.

Foto: Bård Nafstad / NRK

97 år gamle Aslaug Berckelhoff rusler hver eneste dag ned til Majorstua eldresenter. Der har hun venner og aktiviteter som gjør at livet ikke blir ensomt.

– Vi har det aller tiders her og har det veldig hyggelig. Her møter jeg folk og prater, det er fint, sier hun.

Men slik er det ikke for alle. Fire av ti har nemlig ikke noen å være sammen med når de har lyst til det, viser en brukerundersøkelse der over 4000 eldre i Oslo har svart.

Hver tredje svarer at de ikke er fornøyd med livskvaliteten sin. Byrådet håper en halvtime aktivitet sammen med hjemmehjelp i uken, i tillegg til den ordinære hjelpen, kan gjøre eldre mindre ensomme.

– En god del eldre som får mye hjelp av oss, opplever ensomhet. Da ønsker vi å bidra til at de kan få bestemme selv over noe av tiden vi gir gjennom hjemmehjelpen, sier eldrebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap).

Finaniseres av eiendomskatten

Halvtimen kan brukes til for eksempel et besøk på museum, gåtur, høytlesing eller shopping.

Det er eldre med mest omfattende hjelpebehov som vil få tilbud om aktivitetstid. Det skal først prøves ut i Frogner, Nordstrand og Stovner bydeler og deretter innføres i hele Oslo til høsten.

– Om jeg ikke hadde vært i så god form, hadde jeg fått tak i noen som kunne følge meg. Jeg hadde ikke sittet her med hendene i fanget, nei, sier Aslaug Berckelhoff, som har tro på initiativet til byrådet.

Det er eiendomsskatten som finansierer tiltaket. Halvtimen kan også spares, slik at de som ønsker det, kan gjøre noe hyggelig med hjemmehjelpen i tre timer hver sjette uke.

– Men en halvtime i uka, er det så mye å skryte av?

– Kanskje, kanskje ikke. Samtidig kan du øke dette til tre timer, slik at du kan ha et større ønske som kanskje tar litt mer tid. Dette kommer jo i tillegg til den ordinære hjemmehjelpen, sier eldrebyråd Dahl.

– Trist at mange er ensomme

Åse Michaelsen

Eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen (Frp).

Foto: Andreas Sundby / NRK

Norges nye eldreminister sier hun blir trist av å høre at så mange eldre ikke har det bra.

– Jeg synes det er urovekkende og trist at mange er ensomme. Det gjør noe med oss når vi hører at så mange mennesker føler de er satt på sidelinja og ikke blir sett, sier eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen (Frp).